петък, 8 май 2015 г.

Френска селска торта

Ако не сте приготвяли досега тази торта и се страхувате,че щом нещо е френско,значи е много изискано и не е за вас,то грешите.Купете си сметана и орехи и запретнете ръкави.Всичко ще се случи много лесно.Е,трябват и още няколко продукта,но всеки ги има в къщи,така че пуснете си една хубава френска песен Едит Пиаф и започнете.Ще се насладите на изключително лек и свеж вкус и няма да се задоволите само с едно парче.
Ето и нужните продукти:
1 яйце
150гр. кристална захар

50гр.масло
2суп.лъж.мед - 35гр.
2ч.лъж.хлебна сода - 10гр.
200мл.прясно мляко

400гр.брашно

За крема:
3 кофички заквасена сметана по 400гр.
14 суп.лъж.захар-180гр.

За поръсване между блатовете и отгоре
150гр.смлени орехи

Аз използвах заквасена сметана "Боженци"-купих я от Кауфланд.По оригиналната рецепта,количеството е 900грама,но използвах 1200гр. и се получи чудно,така че моят съвет е да използвате и трите сметани по 400гр.
Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето и захарта на пухкав крем.

В тенджерка сложете маслото,пчелния мед,содата,прясното мляко и добавете яйчената смес.
Сложете съда на слаб котлон и варете докато получите златист цвят,като бъркате постоянно.Отнема около 30минути.Аз варих на 3 степен от 6-степенена мощност на котлона.Ако котлона е много силен,яйцата ще се сварят,така че преценете силата на вашия котлон.Когато добие ето този цвят 
дръпнете от котлона и бъркайте още минута,две.Ще видите,че цветът ще се промени и ще стане карамелен,като снимката отдолу.
Към топлата смес изсипете брашното.Бъркайте с лъжица и оставете да се охлади.После оформете тестото на топка -трябва да е гладко и да не лепне,и разделете на 5 части.Ако тестото ви лепне доомесето го малко върху набрашнен плот.

Пригответе си тавичка за печене,най-добре тази на фурната и изрежете готварската  хартия според нейните размери.
Аз приготвям 5 броя хартия и нареждам блатовете един върху друг.
После ги изпичам последователно в предварително загрята фурна на 150 градуса+вентилатор.Стават бързо,внимавайте да не изгорят-само да се зачервят-около четири /пет минути,така че застанете до фурната и ги наблюдавайте.

Разточете върху набрашнен плот всяка част с точилка на тънка кора -около 2,5мм. без да се стараете за правилен кръг.
Навийте на точилката и прехвърлете върху хартията. 
При печене блата се свива,така че направете го около 27см.След изпичане и като изрежете ще получите кръг с диаметър 26см.Най-лесно се изрязват,докато са все още топли.


Оставете ги да се охладят.Аз понякога си ги приготвям от предния ден и ги покривам с прозрачно фолио за да не изсъхват.На следващия ден слгобявам тортата с крема.Хубаво е да престои едно денонощие преди да се похапне.

Блатовете са готови,остава да разбъркаме с лъжица сметаната и захарта.В тортена чиния редуваме :
блат,
крем,
поръсваме с 2с.л.орехи 
и продължаваме в същия ред.
Ако се чудите как да разпределите крема така че да е равномерно,слагайте по 6 препълнени супени лъжици на всеки блат.Отделете си малко крем за измазване на тортата отстрани.
Отгоре покрийте обилно с орехи и сложете в хладилника да пренощува.
Време е да се насладим на вкуса на тортата и да започнем деня си щастливо😊! 



 Добър апетит!