източник:от тук
Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2ч.ч. брашно - 430 / 450гр.
1 ч.ч. прясно мляко - 200мл.
4 с.л. захар - 50гр.
1 ч.ч. прясно мляко - 200мл.
4 с.л. захар - 50гр.
1 с.л. масло - 25гр.
1/2 кубче жива мая ( 1 пак. суха - 11гр.)
1 яйце
щипка сол
1/2 кубче жива мая ( 1 пак. суха - 11гр.)
1 яйце
щипка сол
Череши изчистени от костилките:
Ако слагате по 3 череши-48бр.
по 4 череши- 64бр.
За намазване:
1 цяло яйце
За поръската:
90гр.брашно
60гр.захар
50гр.масло
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и го слагаме в тавичка,като заделяме две шепи от него (на мен ми пое 430гр.брашно).
В половината топло мляко слагаме маята и 2с.л.захар и оставяме да шупне.
В останалото мляко прибавяме другите 2с.л.захар и разбъркваме да се разтвори.Добавяме яйцето и разтопеното масло и разбъркваме.
Правим кладенче в брашното и изсипваме млечно-яйчената смес и маята.Забъркваме с ръце,като добавяме на няколко пъти заделеното брашно,до получаване на меко и нелепнещо тесто.Оставяме да втаса в купа поръсена с брашно и покрита с кърпа (чиния).
Претеглих тестото - везната показа 704гр.,така че след като втаса,разделих на 16 равни части,всяка по 43 грама.
С тестото се работи много лесно.Ето как оформих аз моите сладки питки:
Направих топчета и подредих в покрита с хартия тавичка с диаметър 25см.
Оформих дупчици с показалеца на ръката си и боднах по 3 черешки.
Оставяме да се надигнат леко и намазваме тестото с яйце.
Поръсваме обилно с захарно-брашнените трохи и печем до зачервяване в предварително загрята фурна на 180⁰С.
Чудесни сладки питки,тестото на вкус е близко до козуначено,така че непременно си ги направете и се подсладете.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар