неделя, 4 юни 2017 г.

АНТИЛСКИ КАРАМЕЛЕН ФЛАН

                                                          

                                                               източник-от тук
Крем карамелът е познат с различни имена по света.В Мексико и Испания се нарича флан,а в Италия крема карамела.И флан и крем карамел се приготвят от захар,яйца и мляко,но докато в испанския флан се слага кондензирано мляко,във френския крем карамел се използва пълномаслено.

Нужните продукти:
4 яйца
1 консерва подсладено кондензирано мляко-397гр.
270мл.кокосово или краве прясно мляко (или същия обем)*
100гр.кокосови стърготини

*След като изсипем кондензираното мляко,пълним празната консервена кутия с прясно.Аз измерих количеството и то е 270мл.

За карамела:
6с.л.захар
1с.л.вода

Начин на приготвяне:
Най-напред включваме фурната да загрява на 170⁰С.
Аз използвах програмата за торта,а това ще рече-горен и долен нагревател+вентилатор.Сместа се приготвя много бързо,така че е важно първо да включим фурната.
Подготвяме си формата в която ще печем сладкиша.
В съд с незалепващо покритие слагаме захарта и водата и разбъркваме да се намокри цялата захар.Поставяме на котлона и карамелизираме захарта,без да я бъркаме с лъжица,а само от време на време разклащаме съда.Внимаваме захарта да не прегори,а да получим хубав кехлибарен цвят.
Докато захарта се карамелизира,можем да сложим формата във фурната да се затопли,за да може като изсипем в нея горещия карамел,по-лесно да се разнесе по дъното.
Отделяме жълтъците от белтъците.
В дълбока купа слагаме жълтъците и кондензираното мляко и разбиваме с миксера за няколко минути.
Добавяме прясното мляко,кокосовите стърготини и разбитите на твърд сняг белтъци.Разбъркваме добре с лъжица (аз използвах телена бъркалка) и изсипваме млечно-яйчената смес върху карамела.
Печем карамеления фланг на водна баня.
Готов е,когато отгоре е получил хубав златист загар и при натиск не потъва-при мен се изпече за 40 минути.
Оставяме да се охлади и прибираме в хладилника за 3-4 часа.
Ако сладкиша е залепнал по стените на формата,хубаво е да  минем с нож леко по периферията,преди да го обърнем в подходящ поднос.


Добър апетит!