неделя, 4 юни 2017 г.

АНТИЛСКИ КАРАМЕЛЕН ФЛАН

                                                          

                                                               източник-от тук
Крем карамелът е познат с различни имена по света. В Мексико и Испания се нарича флан, а в Италия крема карамела. И флан и крем карамел се приготвят от захар, яйца и мляко, но докато в испанския флан се слага кондензирано мляко, във френския крем карамел се използва пълномаслено.

Нужните продукти:
4 яйца
1 консерва подсладено кондензирано мляко - 397гр.
270мл. кокосово или краве прясно мляко (или същия обем)*
100гр. кокосови стърготини

*След като изсипах кондензираното мляко, напълних празната консервна кутия с прясно. Аз измерих количеството и то е 270мл.

За карамела:
6с.л.захар
1с.л.вода

Начин на приготвяне:
Предварително загряваме фурната на 170⁰С.
Използвах програмата за торта (горен и долен нагревател+вентилатор). Сместа се приготвя много бързо.
Подготвяме си формата в която ще печем сладкиша.
В съд с незалепващо покритие слагаме захарта и водата, разбъркваме хубаво да се намокри цялата захар и поставяме съда на котлона. Изчакваме захарта да се карамелизира, като не бъркаме с лъжица, а само от време на време разклащаме съда, докато захарта получи хубав кехлибарен цвят.
Можем да поставим формата, в която ще печем сладкиша във фурната да се затопли. Така по-лесно ще се разнесе карамела по дъното.
Отделяме жълтъците от белтъците.
В дълбока купа слагаме жълтъците, кондензираното мляко и разбиваме с миксера за няколко минути.
Добавяме прясното мляко,  кокосовите стърготини и разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркваме добре с лъжица и изсипваме млечно - яйчената смес върху карамела.
Печем карамеления фланг на водна баня.
Готов е, когато отгоре е получил хубав златист загар и при натиск не потъва - при мен се изпече за 40 минути.
Оставяме да се охлади и прибираме в хладилника за 3-4 часа.
Ако сладкиша е залепнал по стените на формата, хубаво е да  минем с нож леко по периферията, преди да го обърнем в подходящ поднос.


Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар