1 глава лук
малко сол
500гр.черен ориз
бучка масло - 25гр.
170мл.бяло вино
1литър пилешки бульон -топъл или литър топла вода + 2 1/2 кубче пилешки бульон
Начин на приготвяне:
В дълбока купа слагаме кубчетата бульон,заливаме с гореща вода (термоканата върши чудесна работа) и оставяме настрани.
В съд с малко олио запържваме нарязаният на ситно лук.Отначало на силен огън-за около 30-40секунди,след което намаляваме на 1 степен,посоляваме,похлупваме и оставяме лука да омекне.Добавяме ориза,маслото и пържим за кратко,като разбъркваме постоянно.Сипваме виното и готвим на умерен огън,докато виното се поеме.Наливаме 1/3 от бульона и продължаваме да готвим ориза,като разбъркваме от време на време.След като се поеме,добавяме на два пъти останалия бульон.Накрая изключваме котлона и оставяме под капак за 10 минути.
За приготвянето на 300гр.ориз използваме 100мл.бяло вино и 600мл.бульон.
Продукти за свинското месо:
4 вратни пържоли без кост
сол на вкус
смлян черен пипер
1ч.л.чубрица
120-130мл.бяло вино
180мл.вода
Начин на приготвяне:
Нарязваме пържолите на жулиени или малки парченца и ги запържваме в малко олио (зехтин) на силен огън да се запечатат.Аз използвам дълбок съд с незалепващо покритие,като добавям месото на няколко пъти.После за да спестя време,а и за да имам крехко и сочно месо,го прехвърлям в тенджерата под налягане.Слагам подправките,виното и водата и щом се вдигне клапана,намалявам котлона и готвя за 15 минути.
За карамела:
2 с.л.кафява захар+1с.л.вода
1с.л.масло - на стайна температура
2 червени чушки
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В съд с незалепващо покритие слагаме захарта и водата,и без да бъркаме оставяме захарта да се карамелизира.Дърпаме от котлона и добавяме маслото.Разклащаме съда да се разтопи маслото,добавяме чушките нарязани на лентички и връщаме на котлона.Посоляваме и готвим за кратко-чушките трябва да са леко омекнали и крехки.
Сервираме ориза с парченца от месото и чушките,и поливаме с карамеления сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар