петък, 9 юни 2017 г.

ХЛЕБЧЕТА ЗА ХАМБУРГЕРИ


                                                                  източник-от тук
Продукти за 6 броя:
1/2 пакетче суха мая (5гр.) 
1к.л.захар
300мл.топла вода

500гр.брашно
1к.л.сол
1ч.л.олио 

За намазване:
1 жълтък - на стана температура
3с.л.прясно мляко

За поръсване:
сусам 


Начин на приготвяне:
В купичка смесваме маята и захарта,и заливаме с топлата вода. Разбъркваме и оставяме да шупне за 5 минути.
В дълбок съд слагаме пресятото брашно,като си заделяме една чат от него - около 100грама.
Правим кладенче по средата,в което сипваме солта,олиото и шупналата мая.Забъркваме тестото с ръце,като добавяме на 2-3 пъти заделеното брашно.Получаваме леко лепкаво тесто,което оставяме да втаса,докато удвои обема си ( за около час).
Разделяме на 6 равни части (по 133гр.) и нареждаме в тавичка покрита с готварска хартия,като оставяме място помежду им.Втасат още малко - 30 минути.
Намазваме с разбития с вилица жълтък,разреден с прясното мляко и поръсваме със сусам.
Печем на средното ниво на фурната,предварително загрята на 170⁰С - до златисто.



Добър апетит!