Продукти за 6 броя:
1/2 пакетче суха мая (5гр.)
1к.л.захар
300мл.топла вода
500гр.брашно
1к.л.сол
1ч.л.олио
За намазване:
1 жълтък - на стана температура
3с.л.прясно мляко
За поръсване:
сусам
Начин на приготвяне:
В купичка смесваме маята и захарта,и заливаме с топлата вода. Разбъркваме и оставяме да шупне за 5 минути.
В дълбок съд слагаме пресятото брашно,като си заделяме една чат от него - около 100грама.
Правим кладенче по средата,в което сипваме солта,олиото и шупналата мая.Забъркваме тестото с ръце,като добавяме на 2-3 пъти заделеното брашно.Получаваме леко лепкаво тесто,което оставяме да втаса,докато удвои обема си ( за около час).
Разделяме на 6 равни части (по 133гр.) и нареждаме в тавичка покрита с готварска хартия,като оставяме място помежду им.Втасат още малко - 30 минути.
Намазваме с разбития с вилица жълтък,разреден с прясното мляко и поръсваме със сусам.
Печем на средното ниво на фурната,предварително загрята на 170⁰С - до златисто.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар