понеделник, 26 юни 2017 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ С ОРЕХИ

                                                                     източник-от тук
Нужните продукти:
150гр.пълнозърнесто брашно тип "Грахам"
350гр.бяло пшенично брашно
1ч.л.сол (с лек връх)
1с.л захар (равна) 
1с.л.зехтин (шарлан)
1 пакетче суха мая - 11гр.
300мл.топла вода
100гр.орехи (смлени)

Начин на приготвяне:
Смиламе орехите в блендер и ги запичаме за кратко.Оставяме настрани да се охладят.
В тавичка пресяваме бялото брашно.Добавяме пълнозърнестото брашно,солта,захарта,маята и зехтина.Разбъркваме да се смесят и започваме да доливаме по малко от водата.В началото бъркаме с лъжица,а после замесваме на ръка.Получаваме хубаво меко и нелепнещо тесто.


Върху набрашнен плот,разстиламе тестото с ръце така,че да получим правоъгълна кора.Можем да оформим кръгъл хляб,но ако печем в правоъгълна форма за кекс,дължината на кората,трябва да е равна на дължината на формата.Навиваме кората на руло и поставяме в покритата с хартия форма.




Оставяме да втаса и увеличи обема си,след което правим няколко леки разреза с нож.



Печем в предварително загрята фурна на 200⁰С.На дъното на фурната слагаме плитка тавичка със студена вода.Парата,която ще се образува при печене,ще ни даде хубава мека коричка.Хлябът се изпича много бързо - за не повече от 20 минути.Готовият хляб поставяме на скара да се охлади и отпочине за половин час.


Добър апетит!