неделя, 25 юни 2017 г.

ЧУШКИ БЮРЕК



Не познавам човек,който да не обича чушки бюрек.Тази вкусотия изисква доста време и търпение,но си струва труда,защото няма по-вкусни чушки от домашно приготвените.Днес ще ви предложа един по-практичен начин по който можем да си ги приготвим,като се захванем с тях един ден по-рано.Разбира се,че можем да приготвим чушките бюрек и в един ден,но накрая ще бъдем уморени,ще сме изцапали доста чинии и тенджери,а да не забравяме,че и жегите започнаха.

Нужните продукти:
13 броя едри чушки / или 15 средни


За сместа:
10 яйца
500 гр.краве сирене 

1ч.л.чубрица
малко олио

За бульона
300мл.топла вода
1 кубче пилешки бульон или 1 супена лъжица пикантина
струйка олио върху всяка чушка


За панировката:
3 броя яйца+1к.л.сол
брашно
галета

Сос с прясно мляко:
2с.л.брашно
2с.л.кисело мляко
2 яйца
200мл.прясно мляко
сол на вкус
черен пипер-смлян
сок от лимон 
сосът от печените чушки


Начин на приготвяне:
Приготвяме пълнените чушки с яйце и сирене от вечерта. 
Най-напред почистваме чушките от семето и дръжките.
В тиган с малко олио,слагаме натрошеното сирене и щом се загрее и започне да се разтопява,добавяме разбитите с бъркалка яйца,чубрицата и бъркаме непрекъснато,така че да се сгъстят,но не напълно - една идея преди да са готови - отстраняваме от огъня. 
Подготвяме си тава с диаметър 34см. 
С чаена лъжичка напълваме всяка чушка със сместа и подреждам в тавата.Заливаме с бульона (можем да сложим половината и по-късно останалата част),струйка олио върху всяка чушка и печем в предварително загрята фурна на 200⁰С.
Аз пека на програма-"пица" - горнен и долен реотан+вентилатор.
Щом се запекът отгоре,обръщаме всяка чушка и запичаме и от другата страна,като този път използваме само горен реотан (грил).
Оставяме чушките да се охладят,покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилника.



На следващият ден,чушките стоят стегнати и се белят много лесно.


Сосчето,което се е отделило от чушките е много вкусно,затова го прецеждаме и ще го използваме по-късно за млечния сос.


Подготвяме си съд с брашно,купичка в която разбиваме яйцата с малко сол и съд с галета.
Овалваме  всички чушки в брашно.


После потапяме всяка чушка в яйце


и овалваме в галета.


Нареждаме на тавичка или табла,покрита с готварска хартия.Оставяме настрана да засъхнат малко.

В дълбок съд (тенджера) слагаме малко олио и щом се загрее,изпържваме чушките,като обръщаме да се зачервят от всички страни.Не слагаме много чушки - аз пържа по три чушки,за да можем лесно да ги обръщаме и да стават едновременно.
Ако ви е трудно да работите с галетата,може след като сте ги потопили в яйце,веднага да изпържите.Пак са много вкусни,но няма да имат хрупкава коричка.

Готовите чушки можем да поднесем със сос от кисело мляко,сол на вкус,счукан чесън и пресен копър или да си приготвим  соса с прясното мляко.И без сос пак са вкусни,така че всеки решава как да ги поднесе.

Приготвяне на соса:
В купа смесваме брашното,киселото мляко и яйцата.Разбъркваме с телена бъркалка и разреждаме с прясното мляко.Прецеждаме сместа директно в съда в който ще варим.Добавяме отделения сос от печените чушки и варим до сгъстяване,като бъркаме постоянно с бъркалка.Подправяме със сол,черен пипер и сок от лимон.



Добър апетит!