неделя, 22 февруари 2015 г.

РУСКА САЛАТА




Оригиналната версия на салатата била изработена през 1860 г от Люсиен Оливие, главен готвач в ресторант Ермитраж, един от Московските най-реномирани ресторанти.Салатата на Оливие бързо станала популярна сред посетителите на ресторанта. Точната рецепта и по-точно тази на дресинга била ревниво пазена тайна. Знае се, че салатата била приготвяна от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. В България са популярни различни рецепти за салати с майонеза, които отчасти приличат на най-популярния вариант - наричан руска салата.

Ето начина по който приготвих моята салата.
  • Пробвала съм с картофи,които варим необелени,но според мен салатата е по-вкусна,когато картофите са обелени.Заливам ги със студена вода,наливам струйки олио и така варя.Отцеждат се веднага след като се сварят и се оставят да изстинат,но не нацяло,а да ги усещаме леко топли. След това се натрошават с ръце на парченца.
  • Останалите продукти са според вкуса и предпочитанията.
  • Използвам замразен грах,който трябва да сварим с малко вода.Отцеждаме и изплакваме със студена вода.
  • Морковите варим цели,може и да разполовим,ако са много едри,заливаме с 1ч.ч вода и варим до омекване. Отцеждаме, като запазваме водата - нея ще я добавим към салатата,а морковите оставяме да се охладят добре.Така се режат лесно на кубчета и запазват формата си.
  • Хубаво е да имаме кисели краставички,такива,които се правят като туршия - с вода и сол,но ако нямаме става и с мариновани.
  • Ако слагаме яйца белтъка се настъргва на ренде.Жълтъка си го хапваме - не го слагаме в салатата.
  • Шунка (или колбас) нарязана на кубчета.
  • Магданоз пресен
  • Смлян черен пипер за вкус 
  • Майонеза
  • Сол на вкус



Всички продукти след като са охладени добре се смесват, доливаме водата от варените моркови,добавяме майонезата и разбъркваме добре.Слагаме в кутия с капак и прибираме в хладилника.Хубаво е да отстои няколко часа да се поемат вкусовете.



Добър апетит!