четвъртък, 26 февруари 2015 г.

ФУНИЙКИ


Продукти за фунийките:

бутер тесто
1 яйце за намазване
сусам за поръсване

Използвах бутер тесто от "Лидъл".От една опаковка получих 19 фунийки с ширина 2 сантиметра.Изрязваме ленти, навиваме по една върху фунийката без да я мажем с мазнина и нареждаме върху хартия. Разбиваме едно яйце и с четка мажем тестото.Отгоре можем да поръсим със сусам .Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.




Това количество крем е доста за едно бутер тесто , останалото можем да сервираме в чаши.Така ,че ако правим само фунийки трябва да намалим продуктите за крема на четири.

Продукти за крема:
1л.прясно мляко
160гр.захар
5 жълтъка
60гр. царевично нишесте
капки ванилия

Разбиваме жълтъците с част от прясното мляко с бъркалка и прецеждаме сместа. Нишестето разтваряме с 200 мл.от прясното мляко и смесваме с прецедените жълтъци.
Останалото количество мляко слагаме на котлона заедно със захар и малко преди да заври изсипваме сместа за крема,като варим до сгъстяване. Към топлият крем добавяме 125гр.краве масло и бъркаме до хомогенност.

 Оставяме крема да се охлади и с него пълним фунийките. Отгоре поръсваме с орехи.


Понеже е трудно да заставим фунийките прави ,аз използвах почти  конусовидна купа за салата,на дъното на която поставих един портокал.Така около него подредих пълните фунийки.










Добър апетит!