неделя, 1 февруари 2015 г.

ТОРТА С КАРАМЕЛЕН КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


Продукти за блата:

3 яйца
150гр.захар
180гр.смлени орехи
20гр.смлени бисквити

За крема:

200 мл.сладкарска сметана ( аз използвах Hopla)
1/2 консерва Дулсе де лече
1 желатин

За глазурата:

1 шоколад ( аз използвах Milka Extra Cocoa)
60мл. сладкарска сметана

Приготвяне:

Разбиваме белтъците с половината захар на сняг.  
Жълтъците с останалата  захар разбиваме на пухкав крем.Най-лесно става когато сложим купата в която са жълтъците и захарта на водна баня, като водата не трябва да завира , а да е топла.
Към разбитите жълтъци добавяме орехите, бисквитите и белтъците. Разбъркваме добре и изсипваме в откопчаваща се форма ,застлана с готварска хартия.

Печем в предварително нагрята фурна до 150 градуса ,а щом  сложим блата увеличаваме на 180градуса.
Оставяме да се охлади и обръщаме блата  върху тортена чиния с горната част на долу.

Кремът приготвяме като смесваме разбитата сметаната с карамеленото мляко и добавим желатина ,който сме разредили  с малко вода и разтворили на водна баня. Желатинът не трябва да завира!

Нанасяме крема върху блата и поставяме в хладилника да стегне.

За глазурата начупваме  шоколада на малки парченца и разтопяваме на водна баня.Прибавяме сметаната и дърпаме от котлона, като бъркаме с лъжица докато се смесят добре.Студената сметана веднага отнема топлината на шоколада и нанасяме небрежно върху карамеленият крем на тортата.
 Оставяме  в хладилника да се доохлади.




Да ви  е сладко!