петък, 20 февруари 2015 г.

ТОРТА ДИНАСТИЯ




Невероятно вкусна торта.Още от първата хапка  ще се очаровате и това ще  бъде вашата любима торта. Рецептата е ОТ ТУК с малки изменения.



  • По удобно е най-напред да направим крема ,за да може докато приготвяме блатовете да се охлади и стегне.
  • Блатът може да се направи в правоъгълната тава на фурната и да се разреже на три равни части по дължина, като ги  подредим една върху друга.По този начин ще спестим време.

  •  Аз разделих тестото на три  части и изпекох в откопчаваща се форма с диаметър 23см.,чието дъно застлах с домакинска хартия.Приблизителното количество е по 320  грама за всеки блат. Загряваме предварително  фурната на 150 градуса. Всеки блат се пече за 15 минути  при  горен  и долен   реотан + вентилатор.
  • Слепваме блатовете като първо нанасяме с помощта на лъжица  масления крем. Шоколадовият изсипваме в целофанова торбичка , срязваме върха и под формата на спирала нанасяме върху белият. Слагаме вторият блат, маслен крем, шоколадов,третия блат ,маслен крем, шоколадов.
  • Оставяме в хладилника поне за 5 часа.Най-добре за една нощ.Можем да украсим с разбита сметана или като поръсим с лешници.Но дори и така да оставим тортата е много вкусна.
  • Използвах два вида смлени бадеми, защото нямах 300грама само от единия вид.Едните са тъмни,защото бадемите не са белени ,а другите са снежно бели. 


Ето и нужните продукти:


За блата:

10 белтъка
300 гр.кристална захар
6 гр. лимонови корички на Dr.Oetker
30 гр.брашно
300 гр.смлени бадеми




Разбиваме белтъците със захарта на сняг.Добавяме останалите продукти и разбъркваме да се смесят добре. Отсипваме във формата 320 гр. и печем за 15 мин. Да не забравим да застелим  дъното с хартия.По същият начин приготвяме и останалите два блата.





Продукти за крема:

10 жълтъка
90 гр. царевично нишесте
1 литър прясно мляко
120 гр.кристална захар

Разбиваме жълтъците с нишестето и част от прясното мляко (около 200 мл.) с телена бъркалка. Останалото мляко със захарта слагаме на котлона да загрее леко.Прецеждаме яйчената смес и прибавяме към топлото мляко.Варим до гъст крем.Щом клокне три / четири пъти крема е готов. 
Разделяме крема на две части - приблизително по 600 гр. 

  • В първата слагаме 100 гр.пудра захар + 250 гр. масло.Дори и маслото да е студено , то ще се разтопи в топлия крем.След като се охлади ,ако е нужно можем за разбием с миксера за малко.
  • Във втората част слагаме  100 гр.разтопен (на водна баня) черен шоколад.Разбъркваме до хомогенност.
 
Сглобяване на тортата:

В тортена чиния поръсваме малко  смлени бадеми.
Върху тях слагаме първият блат.Поставяме обръча на  формата и с лъжица разпределяме от масления крем.Отгоре с пош нанасяме шоколадовия.



Продължаваме с останалите блатове.
Заделяме малко от шоколадовия крем , който ще използваме да намажем страничната част на тортата. Оставяме в хладилника да престои няколко часа.







Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар