четвъртък, 12 февруари 2015 г.

АМАНДИНА



Продукти за блата:
5 яйца
200гр.захар
150гр.брашно
1 бакпулвер
4 суп.лъж.какао (24гр.)
щипка сол
капки ванилия

Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта като я добавяме на тънка струйка докато получим хубава пухкава смес. Слагаме  ванилията.


Смесваме брашното с бакпулвера,какаото и солта.Прибавяме на части  от сухите съставки и бъркаме с лъжица,като загребваме от долу на горе, докато свърши и се усвои хубаво.

Застиламе с домакинска хартия тавичка с размери 20/30 см. Изсипваме сместа и печем на 180 градуса за 10 минути ( до суха клечка).
След като се изпече оставяме да се охлади и разрязваме с нож на две части.




Сироп за напояване на блата:
400мл.вода
200гр.захар
2 пакетчета капучино шоколад
капки ром
 Загряваме всичко на котлона и щом заври  е готово. Оставяме да се охлади.


Крем за амандините:
400гр.меко масло
200гр.пудра захар
3 суп. лъж. какао
капки ром

Смесваме всичко и разбиваме с миксера до пухкав крем.


Глазура:
300мл.сладкарска сметана (аз използвах Hopla)
250гр. тъмен шоколад

Загряваме сметаната на котлона и дърпаме преди да заври. Шоколада начупваме на малки парченца и добавяме към сметаната.
Бъркаме с телена бъркалка докато получим хубава шоколадова глазура.


Сглобяване на амандините:
Застиламе тавичката в която сме пекли сладкиша с чиста домакинска хартия като оставяме да стърчат краищата ,за да можем после по-лесно да извадим сладкиша.
Слагаме долната част на блата с нарязаното нагоре и напояваме хубаво със сиропа.


Отгоре разпределяме крема , като сме заделили малка част от него за розичките.
Поставяме другата част от блата с нарязаното към крема.Напояваме със сиропа , покриваме с фолио за да не изсъхне и прибираме в хладилника за час / два докато стегне.


Изваждаме , изрязваме краищата и  нарязваме на квадрати. С лъжица поливаме от глазурата като оставяме да потече по краищата. Ако сместа се е втвърдила я разтопяваме за малко на водна баня.
След като стегне , а това става много бързо,с шприц правим  по една розичка.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар