Наближава Коледа и трябва да се захващаме за работа.Макар,
че от години правя меденки, най-накрая реших да претегля продуктите и да дам точната рецепта. Всичко е толкова лесно, че чак не е за вярване.
че от години правя меденки, най-накрая реших да претегля продуктите и да дам точната рецепта. Всичко е толкова лесно, че чак не е за вярване.
Нужните продуктите:
2 яйца по 52 гр. – общо 104 гр. – ако са по-малки може да
сложим три
1ч.ч. олио – 170 гр.
1ч.ч. пудра захар – 130 гр.
1к.ч. мед – 125 гр.
1ч.лъж.хлебна сода – 5гр.
1ч.лъж. канела – 4 гр.
700 гр.брашно – София мел Класик
Сладко за слепване - по желание (шипков мармалад ; сладко от
сини сливи)
Ето и моите съвети:
Ако имате чаши от дуралекс, тези по ниските чаши - са вашата мярка. Казвам
го просто да добиете представа за количеството на пудрата захар и олиото, но ако предпочитате отмерете грамажа с електронното кантарче.
От брашното спокойно може да добавите 500гр., а останалите 200 прибавяйте на порции по 50гр., така че да получите хубаво гладко и нелепнещо тесто. При мен количеството беше точно 700гр.
Медът разтопих на водна баня – трябва да бъде течен, но не и да заври.
Пригответе си две тави за печене покрити с домакинска
хартия. Ако краищата на хартията се навиват, просто прегънете от всички страни
по 2см. и застелете с подгънатото надолу.
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата и олиото.
Добавете захарта, течния мед, канелата, содата смесена с част от брашното. Разбивайте с миксер докато тестото е течно. После добавете останалото брашно и оформете с ръце. Покрийте тестото с фолио и приберете в хладилника за половин час.
Вземете част от тестото, размачкайте го между ръцете си, колкото да го стоплите и разточете с точилка на кора с дебелина 3мм.
С форма изрежете фигурки.
Ако оставяте по-голямо разстояние между фигурите, по-лесно ще отделите остатъка от тестото.
Може
да използвате остра лъжица за надигане на меденките от плота, но и с ръка става
лесно.
Останалото количество тесто покрийте с купа, за да не съхне.
Аз използвах кръгла форма с диаметър 5см. От цялото количество тесто получих 100 броя меденки + няколко изядени.
Печете в предварително нагрята фурна на 160 градуса. Тавата сложих на втория ред от долу нагоре, на програма с горно и долно печене + вентилатор.
Най-важното нещо е да засечете от 6 – до 7 минути за печене и
да не се захващате с нищо друго докато се пекат. Иначе изгарянето е сигурно.
След
като ги извадите, а те са готови щом краищата им леко потъмнеят, се заемете с
изрязването на следващите. Става много бързо .
Една част направих на дупчици с помощта на накрайник за шприц.
Ако спазвате всичко, няма начин да не се получат.
Готовите меденки прибираме в кутия.
Няколко дни преди Коледа меденките с дупчици поръсваме с пудра захар през цедка, а целите мажем със сладко и слепваме.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар