понеделник, 8 декември 2014 г.

МЕДЕНКИ НАЙ-ЛЕСНИТЕНаближава Коледа и трябва да се захващаме за работа.Макар
че от години правя меденки, най-накрая реших  да претегля продуктите и да дам точната рецепта. Всичко е толкова лесно, че чак не е за вярване.

Нужните  продуктите:

2 яйца по 52 гр. – общо 104 гр. – ако са по-малки може да сложим три
1ч.ч. олио – 170 гр.
1ч.ч. пудра захар – 130 гр.
1к.ч. мед – 125 гр.
1ч.лъж.хлебна сода – 5гр.
1ч.лъж. канела – 4 гр.
700 гр.брашно – София мел Класик

Сладко за слепване - по желание (шипков мармалад ; сладко от сини сливи)

Ето и моите съвети:

Ако не Ви е отминала модата с дуралекса ,значи  тези по ниските чаши са вашата мярка. Казвам го просто да добиете представа за количеството, а иначе може да отмерите във  всякакъв съд.


От брашното спокойно  може да добавите 500 гр. , а останалите 200 прибавяйте на порции по 50 гр. така ,че да получите хубаво гладко и нелепнещо тесто . При мен количеството беше точно 700гр.


Медът разтопих на водна баня – трябва да  бъде течен, но не и да заври.

Пригответе си две тави за печене покрити с домакинска хартия.Ако краищата на хартията се навиват ,просто прегънете от всички страни по 2см. и застелете с подгънатото надолу.


Приготвяне :
Разбийте с миксер яйцата и олиото.


Добавете захарта, течния мед, канелата, содата смесена с част от брашното. Разбивайте с миксер докато тестото е течно.После оформете тестото с ръце.Това е всичко.Вземете  част от тестото ,размачкайте го между ръцете си ,колкото да го стоплите и  разточете с точилка на кора с дебелина 3 мм.


С форма изрежете  фигурки. 

Ако оставяте по-голямо разстояние между фигурите , по-лесно ще отделите остатъка от тестото.
 

Може да използвате остра лъжица за надигане на меденките от плота, но и с ръка става лесно. 

Останалото количество тесто покрийте с купа ,за да не съхне.

Аз използвах кръгла форма с вътрешен диаметър 5 см. От цялото количество тесто получих 100 броя меденки + няколко изядени.


Печете в предварително нагрята фурна на 160  градуса . Тавата сложих   на втория ред от долу нагоре , на програма с горно и долно печене + вентилатор.

Най-важното нещо е да засечете 6 – до 7 минути за печене и да не се захващате с нищо друго докато се пекат.Иначе изгарянето е сигурно.

След като ги извадите , а те са готови щом краищата им леко потъмнеят , се заемете с изрязването на следващите.Става много бързо . 


Една част направих на дупчици с помощта на накрайник за шприц.


Ако спазвате всичко ,няма начин да не се получат. Дори когато тестото свърши ,ще си кажете:  -„Чакай да замеся още една доза“.

Готовите меденки прибираме в кутия.


Три ,четири дни преди Коледа меденките с дупчици  поръсваме с пудра захар през цедка, а целите мажем със сладко и слепваме.
Добър апетит!