Много елегантен и шоколадов сладкиш, който веднага след като опитаме ни става любим. Долната платка е шоколадова ,
а между нея и блата лек крем .
С благодарности за рецептата , която може да видите ТУК .
Продукти:
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
180гр. захар
125 гр. стопено масло
500 мл. топло прясно мляко + 2 с.л. инстантно кафе ( или 100мл силно кафе еспресо + 400мл. прясно мляко ). Общото количество на течността трябва да е 500 мл.
2 с.л. уиски или Бейлис
100гр. брашно
25гр. тъмно какао
Разбиваме белтъците на сняг без да добавяме в тях захар. Отделно разбиваме жълтъците със захарта, добавяме леко охладеното разтопеното масло ( аз го правя на водна баня). Смесваме кафето с прясното мляко и уискито и добавяме към яйчената смес. Накрая на части прибавяме пресятото брашно с какаото.
Тази смес започваме да прибавяме към белтъците като бъркаме с лъжица до пълното усвояване.
Сместа е рядка и парцалива , но това не бива да ни притеснява- такава трябва да бъде.
Намазваме с масло и посипваме с брашно квадратна форма* с размери 20/20см или кръгла с диаметър 20 см. , и изсипваме вътре готовата смес. Печем 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна . След това намаляваме фурната на 160 градуса и печем още 30 -35 минути.
*От моите опити установих, че печенето в откопчаваща форма не е желателно, защото сместа е течна и просто изтича .
От втори опит установих ,че може и в откопчаваща форма,ако я застелим цялата с хартия - не изтича, но от влагата хартията се набръчква и дъното на сладкиша не е с равна основа на места.
Така ,че не правете опити , а използвайте обикновена тавичка. Сладкиша се отделя лесно след изпичане.
Кексовото тесто изплува отгоре - така ,че ако искаме да проверим дали е изпечен сладкиша , трябва да прободем с клечка само отгоре. Щом клечката е суха ,значи е готов.
Не трябва да прекаляваме с печенето, защото сладкиша ще стане сух.
Изваждаме и оставяме да се охлади ,след което прибираме в хладилника.
Преди поднасяне поръсваме с какао или пудра захар. Аз предпочитам захарта.
Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар