сряда, 10 декември 2014 г.

МАГИЧЕСКИ СЛАДКИШ С КАФЕ И УИСКИ




Много елегантен и шоколадов сладкиш, който веднага след като опитаме ни става любим. Долната платка е шоколадова , 
а между нея и блата лек крем .

С благодарности за рецептата , която може да видите  ТУК .

Продукти:
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
180гр. захар


125 гр. стопено масло
500 мл. топло прясно мляко +  2 с.л. инстантно кафе ( или 100мл силно кафе еспресо + 400мл. прясно мляко ). Общото количество на течността трябва да е 500 мл.
2 с.л. уиски или Бейлис


100гр. брашно
25гр. тъмно какао

Разбиваме белтъците на  сняг без да добавяме в тях захар. Отделно разбиваме жълтъците със захарта, добавяме леко охладеното разтопеното масло ( аз го правя на водна баня). Смесваме кафето с прясното мляко и  уискито и добавяме към яйчената смес. Накрая на части прибавяме пресятото брашно с какаото. 

Тази смес започваме да прибавяме към белтъците като бъркаме с лъжица до пълното усвояване. 

Сместа е рядка и парцалива , но това не бива да ни притеснява- такава трябва да бъде.

Намазваме с масло и посипваме  с брашно квадратна форма* с размери 20/20см или кръгла с диаметър  20 см. , и изсипваме вътре готовата смес. Печем  10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна . След това намаляваме  фурната на 160 градуса и печем още 30 -35 минути.

*От моите опити установих, че печенето в откопчаваща форма не е желателно, защото сместа е течна и просто изтича .
 От втори опит установих ,че може и в откопчаваща форма,ако я застелим цялата с хартия - не изтича, но от влагата хартията се набръчква и дъното на сладкиша не е с равна основа на места.
 Така ,че не правете опити , а използвайте обикновена тавичка. Сладкиша се отделя лесно след изпичане.

Кексовото тесто изплува отгоре - така ,че ако искаме да проверим дали е изпечен сладкиша , трябва да прободем с клечка само отгоре. Щом клечката е суха  ,значи е готов. 
Не трябва да прекаляваме с печенето, защото сладкиша ще стане сух.
Изваждаме и оставяме да се охлади ,след което прибираме в хладилника.


Преди поднасяне поръсваме с какао или пудра захар. Аз предпочитам захарта. 




Да ви е сладко !