сряда, 24 декември 2014 г.

СЛАДКА БАНИЦА


Тази баница е много вкусна и лесна за изпълнение,и винаги съм я предпочитала пред баклавата.Аз я приготвям за Коледа, но винаги когато ни се хапва нещо сиропирано можем да си я направим.

Ето и нужните продукти :
1 пакет кори 500 гр.- аз използвах "Фамилия"

За кексовата смес:
5 яйца
175гр.захар
70гр. топло олио - загрявам за 40 секунди в микровълновата*
120гр. брашно + 1 бакпулвер
1 супена лъжица канела
100гр. смлени орехи на по-едро



За заливане:  
70 гр.олио
Олиото е претеглено в грамове

За сиропа:
Чашата е с вместимост 250мл.
3 чаши вода - 750мл. 
3 чаши захар
След като заври,сиропа е готов.Не е нужно да варим повече.

Начин на приготвяне:
Разбиваме кексовата смес с миксер,като добавяме продуктите по реда,в който са написани.
Намазваме много тънко дъното на тава с олио.
Разделяме корите на три равни части. Мислено разделяме и сместа на три.
Нареждаме първата част кори като леко ги намачкваме.



 Отгоре слагаме първата част от сместа,като  покриваме навсякъде с нея.



Слагаме втората част кори и пак покриваме със смес.
Третата част кори и завършваме със смес.

Загряваме на котлона олиото,което е за заливка-трябва да е горещо.Баницата не се реже.С лъжица поливаме навсякъде върху сместа.



Слагаме да се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса - горен и долен реотан + вентилатор.Ако нямате вентилатор не е проблем.Печем докато добие хубав кафяв загар - около 30-35 мин.



Ето как изглежда от вътре след като сме я изпекли.



Оставяме я да се охлади и нарязваме както ни хареса.Аз нарязах на квадрати.



Приготвяме си сиропа и нежно с лъжица поливаме студена баница с топъл сироп.Не горещ.

Хубаво е да престои една нощ,но за такива нетърпеливи като 
мен,след един час изчакване,си хапнах едно парченце.



Добър апетит!