вторник, 16 декември 2014 г.

СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


Много вкусени  пастички, който с удоволствие можем  да поднесем с чаша следобедно кафе. А и по всяко време, когато ни се хапва нещо леко без сметана и тежък крем.


За блата:
3 яйца
180гр.захар
120мл.олио
130мл.прясно мляко
240гр. брашно + 1 бакпулвер (10гр.) + щипка сол

За глазурата: 
200гр. захар
300гр. прясно мляко
125гр. масло
5с.л. (равни) какао на Dr.Oеtker (или друго тъмно)

Слагаме всичко в касерола и загряваме на котлона докато се разтопи маслото и захарта.Оставяме да се охлади  преди да започнем да потапяме пастичките.

За овалване:
Ситно смлени орехи  или  кокосови стърготини.

Приготвяне: 
Разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес, добавяме на тънка струя олиото и прибавяме на части  брашно  и млякото.


Печем в предварително нагрята фурна на 160°C с програма за горно и долно печене + вентилатор.
Покриваме тавичка с размери  23/33см. с готварска хартия, изсипваме сместа и печем за около 25 минути.



След като се охлади изрязваме четирите края на блата и режем на  малки пастички. 
Потапяме всяка от всички страни в глазурата, и овалваме в ситно смлени орехи или в кокосови стърготини.


Друг вариант е да надупчим блата на повече места с вилица и да сиропираме с глазурата по дупчиците. После нарязваме  в желаната  форма и поръсваме с орехи или кокосови стърготини.
Хубаво е сладкиша да престои няколко часа.



Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар