Много вкусени пастички, който с удоволствие можем да поднесем с чаша следобедно кафе. А и по всяко време, когато ни се хапва нещо леко без сметана и тежък крем.
За блата:
3 яйца
180гр.захар
120мл.олио
130мл.прясно мляко
240гр. брашно + 1 бакпулвер (10гр.) + щипка сол
За глазурата:
180гр.захар
120мл.олио
130мл.прясно мляко
240гр. брашно + 1 бакпулвер (10гр.) + щипка сол
За глазурата:
200гр. захар
300гр. прясно мляко
125гр. масло
5с.л. (равни) какао на Dr.Oеtker (или друго тъмно)
125гр. масло
5с.л. (равни) какао на Dr.Oеtker (или друго тъмно)
Слагаме всичко в касерола и загряваме на котлона докато се разтопи маслото и захарта.Оставяме да се охлади преди да започнем да потапяме пастичките.
За овалване:
За овалване:
Ситно смлени орехи или кокосови стърготини.
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес, добавяме на тънка струя олиото и прибавяме на части брашно и млякото.
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес, добавяме на тънка струя олиото и прибавяме на части брашно и млякото.
Печем в предварително нагрята фурна на 160°C с програма за горно и долно печене + вентилатор.
Покриваме тавичка с размери 23/33см. с готварска хартия, изсипваме сместа и печем за около 25 минути.
След като се охлади изрязваме четирите края на блата и режем на малки пастички.
Потапяме всяка от всички страни в
глазурата, и овалваме в ситно смлени орехи или в кокосови стърготини.
Друг вариант е да надупчим блата на повече места с вилица и да сиропираме с глазурата по дупчиците. После нарязваме в желаната форма и поръсваме с орехи или кокосови стърготини.
Хубаво е сладкиша да престои няколко часа.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар