петък, 5 декември 2014 г.

РИБЕНА ЧОРБА




ПЪРВИ  бульон :

2 скилидки чесън  нарязан на две – по дължина ( така освобождава по-добре аромата си )

1 глава лук , необелена – нарязана на четири

1  домат – нарязан на четири

1 стръкче копър

1 стръкче магданоз + няколко дръжки  (6-7 бр.)

Едра сол

5-6 зърна черен пипер

Целина от  главата - няколко парченца ( обелена )

Бульон от миди ( ако имате) – аз имам замразен -виж описанието със *

Наливаме вода









Слагаме всичко това да поври  десетина минути. Още щом започне да завира се усеща невероятен аромат. Прецеждаме и изхвърляме зеленчуците – те са овкусили бульона и не са ни нужни повече.




Ето какъв красив зеленчуков бульон се получи .

*Когато купя миди с черупки ,слагам ги в тенджера , захлупвам с капак и на котлона. Не е нужно да се добавя вода. Мидите си пускат сок. Щом се отворят ,значи са готови.Точно това сокче  прецеждам и замразявам. Задължително мидите ,които ще варим трябва да са със затворени черупки. Ако има някоя отворена ,трябва да се изхвърли.

ВТОРИ бульон:


Рибата трябва да е почистена от вътрешностите , главите също хубаво трябва да са почистени  и с  отстранени хриле.



Аз сложих глави и опашки  от пъстърва, главата от шарана, риба чернокоп, пъстърва и попче.


Едра сол
Черен пипер  на зърна

Бахар зърна –  4 /5 броя
1 голям дафинов лист или два малки





Доливаме вода и слагаме на котлона. Щом заври , рибата се сварява бързо – оставяме да поври десетина   минути. Отново прецеждаме бульона.



Отделяме месото от целите риби – то ще ни е нужно за чорбата.Можем да махнем кожата ако не я обичаме.

Главите и опашките  - изхвърляме .Те ни бяха нужни за да получим един по наситен рибен вкус.



Сега се заемаме с чорбата:


1глава лук

3 моркова

2 средни по размер картофи

1 суп.лъж.пикантина


Месото от рибата ( обезкостено )


Нарязваме на възможно най- ситно една глава лук и три  моркова (ако са много големи, може и два ). Запържваме ги в тенджера с малко олио .


Не е нужно дълго да пържим , щом започнат да омекват добавяме картофите и една супена лъжица пикантина.  


Започваме да сипваме от двата бульона. Могат да се смесят и да получим един общ бульон, но  ако не използваме цялото количество , можем да си ги замразим и да имаме,  и зеленчуков , и рибен бульон.


Количеството бульон зависи от това колко риба ще сложим и какво количество чорба искаме.


Не е нужно много да омекнат картофите , защото дори и да отстраним от огъня варенето ще продължи още няколко минути  тъй като чорбата е гореща.


Щом картофите омекнат ,прибавяме рибата и варим  две –три минути  , рибата е сварена и не е нужна повече обработка  - само да се смесят вкусовете. 


Дърпаме от котлона и оставяме чорбата да почине за 10 минути.

През това време разбиваме 4 жълтъка с малко черен пипер и оцет. Започваме да сипваме на тънка струйка от чорбата , докато се изравнят температурите и тогава изсипваме в супата.

  
Задължителната   подправка  е  девесила.


 Внимаваме  с количеството, защото аромата е много силен. 

Накрая поръсваме с пресен магданоз.


 Нарязваме си едно лимонче и сипваме топла и вкусна рибена чорбица .



Да ви е сладко !