ПЪРВИ бульон :
2 скилидки чесън
нарязан на две – по дължина ( така освобождава по-добре аромата си )
1 глава лук , необелена – нарязана на четири
1 домат – нарязан на
четири
1 стръкче копър
1 стръкче магданоз + няколко дръжки (6-7 бр.)
Едра сол
5-6 зърна черен пипер
Целина от главата - няколко парченца ( обелена )
Целина от главата - няколко парченца ( обелена )
Бульон от миди ( ако имате) – аз имам замразен -виж описанието със *
Наливаме вода
Слагаме всичко това да поври
десетина минути. Още щом започне да завира се усеща невероятен аромат.
Прецеждаме и изхвърляме зеленчуците – те са овкусили бульона и не са ни нужни
повече.
*Когато купя миди с черупки ,слагам ги в тенджера , захлупвам с капак и на котлона. Не е нужно да се добавя вода. Мидите си пускат сок. Щом се отворят ,значи са готови.Точно това сокче прецеждам и замразявам. Задължително мидите ,които ще варим трябва да са със затворени черупки. Ако има някоя отворена ,трябва да се изхвърли.
ВТОРИ бульон:
Рибата трябва да е почистена от вътрешностите , главите също хубаво трябва да са почистени и
с отстранени хриле.
Аз сложих глави и
опашки от пъстърва, главата от шарана,
риба чернокоп, пъстърва и попче.
Едра сол
Черен пипер на зърна
Черен пипер на зърна
Бахар зърна – 4 /5
броя
1 голям дафинов лист или два малки
Доливаме вода и слагаме на котлона. Щом заври , рибата се сварява бързо –
оставяме да поври десетина минути. Отново
прецеждаме бульона.
Отделяме месото от целите риби – то ще ни е нужно за
чорбата.Можем да махнем кожата ако не я обичаме.
Главите и опашките -
изхвърляме .Те ни бяха нужни за да получим един по наситен рибен вкус.
Сега се заемаме с чорбата:
1глава лук
3 моркова
2 средни по размер картофи
1 суп.лъж.пикантина
Месото от рибата ( обезкостено )
Нарязваме на възможно най- ситно една глава лук и три моркова (ако са много големи, може и два ).
Запържваме ги в тенджера с малко олио .
Не е нужно дълго да пържим , щом
започнат да омекват добавяме картофите и една супена лъжица пикантина.
Започваме да сипваме от двата бульона. Могат
да се смесят и да получим един общ бульон, но ако не
използваме цялото количество , можем да си ги замразим и да имаме, и зеленчуков , и рибен бульон.
Количеството бульон зависи от това колко риба ще сложим и
какво количество чорба искаме.
Не е нужно много да омекнат картофите , защото дори и да
отстраним от огъня варенето ще продължи още няколко минути тъй като чорбата е гореща.
Щом картофите омекнат ,прибавяме рибата и варим две –три минути , рибата е сварена и не е нужна повече
обработка - само да се смесят вкусовете.
Дърпаме от котлона и оставяме чорбата да почине за 10
минути.
През това време разбиваме 4 жълтъка с малко черен пипер и оцет.
Започваме да сипваме на тънка струйка от чорбата , докато се изравнят
температурите и тогава изсипваме в супата.
Внимаваме с количеството, защото аромата е много силен.
Накрая
поръсваме с пресен магданоз.
Нарязваме си едно лимонче и сипваме топла и вкусна рибена
чорбица .
Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар