За първи път правя този сладкиш (рецептата е от ТУК ) и трябва да кажа,че е много лек,ароматен и вкусен.
150гр.краве масло (на стайна температура)
120гр.захар
1 ванилия
3 яйца ( на стайна температура)
200гр.брашно
1 бакпулвер-10грама
150гр.цедено кисело мляко (на стана температура)
50гр.шоколадови стърготини ( настърган шоколад на едро)
Продукти за крема :
500 мл. прясно мляко
1 пудинг ванилия на Dr.Oetker - 40гр.
2 пълни супени лъжици захар
2 пълни супени лъжици захар
Продукти за крушите:
2 големи круши
1 супена лъжица захар ( аз сложих кафява захар)
2-3 супени лъжици вода
Начин на приготвяне:
Най-напред си приготвяме крема.
Пудинга се смесва с част от прясното мляко.
Останалото количество прясно мляко се смесва със захарта и се слага на котлона.
Щом е пред завиране се сипва пудинга и се вари докато се сгъсти.
Дърпаме от котлона и оставяме крема да се охлади,като от време на време го разбъркваме,за да не хване коричка.
Останалото количество прясно мляко се смесва със захарта и се слага на котлона.
Щом е пред завиране се сипва пудинга и се вари докато се сгъсти.
Дърпаме от котлона и оставяме крема да се охлади,като от време на време го разбъркваме,за да не хване коричка.
После си подготвяме крушите.
Изчистваме крушите от семките и нарязваме на филийки. Слагаме ги в тиган с водата и захарта и варим 1-2 минути, колкото да омекнат леко,но не и да се кашнат.
Щом са готови ги изваждаме и нареждаме върху домакинска хартия да се отцедят.
Приготвяне на блата:
Разбиваме маслото със захарта и ванилията.
Прибавяме едно по едно яйцата,като след всяко разбиваме с миксера,докато се усвои.
От тук нататък продължаваме без миксер,като след всяко добавяне на брашно и мляко разбъркваме с лъжица.
Прибавяме част от брашното (бъркаме с лъжица),част от цеденото мляко,част от брашното,част от млякото и накрая останалото брашно и мляко.
Слагаме шоколадовите стърготини,разбъркваме хубаво и изсипваме сместа в кръгла форма с диаметър 26 см.покрита с готварска хартия,а страните намазани леко с масло.
От тук нататък продължаваме без миксер,като след всяко добавяне на брашно и мляко разбъркваме с лъжица.
Прибавяме част от брашното (бъркаме с лъжица),част от цеденото мляко,част от брашното,част от млякото и накрая останалото брашно и мляко.
Слагаме шоколадовите стърготини,разбъркваме хубаво и изсипваме сместа в кръгла форма с диаметър 26 см.покрита с готварска хартия,а страните намазани леко с масло.
Пълним изстиналият крем в сладкарски пош.Потапяме го в сместа и на равни разстояния слагаме от крема докато свърши
(бодем на различни места).Аз обаче реших да си спестя труда с пълненето на поша и
изсипах половината кексова смес,отгоре крема и върху него останалата смес.
Отгоре нареждаме крушите.
Слагаме в предварително загрята фурна и печем на 180 градуса около 45 минути.
Важно е сладкиша да се охлади много хубаво за да може крема да стегне.Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар