неделя, 3 май 2015 г.

Яйца с лапад


Изключително вкусни са тези яйчица.Ако не сте хапвали досега яйца с лапад,трябва да ги опитате.

След като си купите лапад,сгънете всяко листо на две и отстранете жилката,като я изрежете с нож.Ако листата са много дълги,първо ги нарежете напречно на две и после изрежете.Това ви дава възможност да прегледате всеки лист за качеството,а и понякога може да има мравка или друго малко насекомо,ако сте го набрали от село.Напълнете дълбока купа с топла вода и сложете вътре лапада.Разбърквайте го нежно с ръце да се измие хубаво.Отцедете и измийте в още една вода.Отцедете и нарежете на ситно.
Ако първо измиете лапада,листата ще се слепнат и по-трудно ще отстраните средната жилка.
Нарежете две главички лук на ситно и запържете в малко олио за кратко.
Добавете нарязаният лапад и пържете докато омекне,като бъркате постоянно.Котлона е на средна мощност.

Дръпнете от котлона,поръсете със сол и сух гьозум,направете малки дупчици и чукнете вътре яйцата.Поръсете всяко яйце с малко сол и червен пипер, похлюпете с капак и върнете на котлона.Готовите яйца поръсете с черен пипер и поднесете със салатка.

Добър апетит!