Този чудесен тутманик открих ТУК.Става изключително лесно и много вкусно.
Нужните продукти:
1кг.брашно
42гр. мая + 1суп.лъж.захар (аз използвах 1 пакетче суха мая- френска)
450мл.топла вода
2 яйца
1суп.лъж.сол
7суп.лъж.олио (35гр.)
1суп.лъж.оцет (5гр)
Още:
120гр.масло
100мл. олио
За плънката:
500гр.натрошено сирене
За намазване :
1 яйце
Начин на работа:
В топлата вода разтваряме захарта и маята,добавяме 2суп.лъж.от общото брашно,разбъркваме с телена бъркалка и оставяме да шупне.
Пресяваме брашното,правим кладенче и сипваме солта,оцета,олиото,леко разбитите яйца и активираната мая.Замесваме меко и гладко тесто.Разделяме го на 6 части от по 260гр.всяка.Нареждаме ги върху набрашнен плот,покриваме с кърпа и оставяме да си починат за 15 минути.
Разтопяваме маслото и добавяме олиото.
Всяко топче потапяме в мазнината,поставяме на плота и разстиламе на ръка,докато получим тънка кора.Ръсим със сирене и отгоре поставяме втората кора разстлана по същия начин.Навиваме на руло и усукваме.Поставяме в тава с диаметър 35см. и навиваме на охлюв.По същия начин работим и с другите кори.Останалата мазнина разпределяме с лъжица върху тестото и оставяме да втаса.
За по-бързо аз сложих една по-малка тавичка с топла вода на котлона и включих на 1 степен.Отгоре върху нея поставих тавата с масленицата и изчаках да я изпълни.
Намазах с разбитото яйце и изпекох в загрята фурна на 180 градуса.
Печем до зачервяване,а можем да проверим за готовност с дървено шишче.
Няма коментари:
Публикуване на коментар