сряда, 23 март 2016 г.

ЛИМОНОВИ КЪПКЕЙКС С ВАНИЛОВА ГЛАЗУРА

Още щом ги съзрях и веднага разбрах,че ще станат моите любими кексчета,който аз бих нарекла "Лимоново изкушение".


Продукти за 12 броя:

125гр. масло, на стайна температура
200гр. захар
ситно настъргана кора на 1 голям лимон
2 яйца, на стайна температура
200гр.  брашно 

1бакпулвер - 10гр.
100мл. бътърмилк (приготвя се като в 100мл. прясно мляко се изцеди около 1ч.л. лимонов сок или смесим 50гр.кисело мляко с 50мл.прясно мляко) - аз смесих прясно и кисело мляко
2ч.л. прясно изцеден лимонов сок


Аз промених малко глазурата,така че помествам и оригиналната рецепта и моята.

Оригиналната рецепта за глазурата:

75гр. масло, на стайна температура
250гр. пудра захар, пресята
4 суп. л. прясно мляко
1ч. л. ванилов екстракт или 1 пакетче ванилия на прах
жълта боя, по желание



Моята глазура:

75гр.масло 
120гр.пудра захар
8с.л.сладкарска сметана
1ч.л.ванилов екстракт
 жълта боя*

*Понеже не можах да си намеря жълтата боя,сложих мъничко оранжева.После обаче като я намерих сложих и от нея,та затова цвета на глазурата ми стана толкова наситен,но следващия път ще гоня оригинала,защото цвета е толкова нежно-лимонов. 

Дени е описала толкова добре всичко за приготвянето на кексчетата,че просто преписвам. 


 Начин на работа:

1). Яйцата се разбиват в малка купа с вилица.  

2). Омекналото масло се разбива с миксер в отделна по-голяма купа докато стане кремообразно. Добавят се захарта и настърганата лимонова кора и разбиването продължава за около 4 минути докато сместта стане светла и пухкава.

 3). Постепенно към маслената смес започват да се добавят разбитите яйца на малки части - по една супена лъжица. Разбиват се добре, до пълно смесване.

4). Брашното се пресява в отделна купа и се добавя на три части към маслено-яйчната смес като се редува с млякото. Разбъркването става с метална лъжица като се правят кръгови движения - минава се по стените на купата и през дъното сместта се обръща от долу нагоре до пълно смесване на съставките. Когато се получи хомогенна смес, се добавя лимоновия сок и се разбърква с лъжицата докато се поеме напълно от сместта.
 

5). Приготвя се форма за мъфини/къпкейкс като във всяко гнездо се слага по една кошничка. Сместта се разпределя по равно като е добре накрая да се заравни леко повърхността с обратната страна на лъжицата. 


 6). Пече се в предварително загрята фурна на 180 С /или 160 С ако е включен и вентилатора/ за 20 минути като преди да се извадят, се проверява с дървена клечка дали кейкчетата са готови. 
За равномерно изпичане може след 15-тата минута формата да се завърти.
След като са готови, кейкчетата се изваждат от фурната и се оставят във формата за 2 минути. След това се прехвърлят върху решетка да изстинат напълно. И накрая се декорират с глазура по желание.

Приготвяне на глазурата:

В купа се разбива с миксер омекналото масло. Постепенно се добавя пресятата пудра захар като разбиването продължава на най-ниска скорост. Когато сместта стане светла на цвят и гладка, се добавят боята, ванилията и сметаната и се разбиват докато се смесят напълно. 
Ако в кухнята е много топло и сместта е толкова мека, че не може да се шприцова добре, може да се остави в хладилник, за да се стегне. 
След това се прехвърля в пош с накрайник по избор и се използва за декориране на кексчетата.
 



 Добър апетит!