Продукти за 12 броя:
125гр. масло, на стайна температура
200гр. захар
ситно настъргана кора на 1 голям лимон
2 яйца, на стайна температура
200гр. брашно
1бакпулвер - 10гр.
100мл. бътърмилк (приготвя се като в 100мл. прясно мляко се изцеди около 1ч.л. лимонов сок или смесим 50гр.кисело мляко с 50мл.прясно мляко) - аз смесих прясно и кисело мляко
2ч.л. прясно изцеден лимонов сок
Аз промених малко глазурата, така че помествам и оригиналната рецепта и моята.
Оригиналната рецепта за глазурата:
75гр. масло, на стайна температура
250гр. пудра захар, пресята
4 суп. л. прясно мляко
1ч. л. ванилов екстракт или 1 пакетче ванилия на прах
жълта боя, по желание
Моята глазура:
75гр.масло
120гр.пудра захар
8с.л.сладкарска сметана
1ч.л.ванилов екстракт
жълта боя*
*Понеже не можах да си намеря жълтата боя,сложих мъничко оранжева.После обаче като я намерих сложих и от нея,та затова цвета на глазурата ми стана толкова наситен,но следващия път ще гоня оригинала,защото цвета е толкова нежно-лимонов.
Дени е описала толкова добре всичко за приготвянето на кексчетата,че просто преписвам.
Яйцата се разбиват в малка купа с вилица.
Омекналото масло се разбива с миксер в отделна по-голяма купа, докато стане кремообразно.Добавят се захарта и настърганата лимонова кора, и разбиването продължава за около 4 минути, докато сместа стане светла и пухкава.
Постепенно към маслената смес започват да се добавят разбитите яйца на малки части - по една супена лъжица. Разбиват се добре, до пълно смесване.
Брашното се пресява в отделна купа и се добавя на три части към маслено-яйчната смес, като се редува с млякото. Разбъркването става с метална лъжица като се правят кръгови движения - минава се по стените на купата и през дъното сместа се обръща от долу нагоре до пълно смесване на съставките. Когато се получи хомогенна смес, се добавя лимоновия сок и се разбърква с лъжицата докато се поеме напълно от сместа.
Приготвяме си форма за мъфини, като във всяко гнездо се слага по една кошничка.Сместа се разпределя по равно, като е добре накрая да се заравни леко повърхността с обратната страна на лъжицата.
Печем в предварително загрята фурна на 180⁰С или 160⁰С + вентилатор - за 20 минути, като преди да се извадят проверяваме с дървена клечка дали кексчетата са готови.
За равномерно изпичане може след 15-тата минута, формата да се завърти.
След като са готови, кексчетата се изваждат от фурната и се оставят във формата за 2 минути.След това се прехвърлят върху решетка да изстинат напълно.Декорират се с глазурата.
Приготвяне на глазурата:
В купа, с помощта на миксер се разбива омекналото масло. Постепенно се добавя пресятата пудра захар, като разбиването продължава на най-ниска скорост.Когато сместа стане светла на цвят и гладка, се добавят боята, ванилията и сметаната, и се разбиват докато се смесят напълно.
Ако в кухнята е много топло и сместа е толкова мека, че не може да се шприцова добре, може да се остави в хладилника за да се стегне.
След това глазурата се прехвърля в пош с накрайник по избор и се декорират кексчетата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар