сряда, 2 март 2016 г.

ЛЕЩА



Най-напред искам да кажа, че готвенето на варива зависи от сорта,но понякога колкото и да се стараем резултатът не е това,което сме очаквали.Тайната на хубавият боб и леща е към края на варенето да увеличим котлона и да поври на силен огън.По този начин варивата отделят нишестето си и имаме хубава плътна чорбичка.Някой добавят брашно за уплътняване,защото когато сервираме в чинията виждаме че около боба или лещата чорбата се отделя като вода.

Продукти:

500гр.леща
1глава лук - 100гр.
2 моркова - 100гр.
60мл.олио
5 скилидки чесън
1с.л.чубрица
16гр.едра сол


Начин на приготвяне:

Почистената леща,измиваме хубаво под течаща вода - най-лесно това става,като я поставим в голяма цедка.
Лукът нарязваме на ситно,като заделяме 1/4 от него в касерола и заливаме с 80мл.олио.Той ще ни е нужен за запръжката.По този начин лука се запазва свеж,докато лещата се свари,не си играем после да го режем,а и олиото пречи да се натрапва миризмата на лук.
Морковите обелваме и нарязваме на кубчета.



В тенджера слагаме лещата,лука,морковите,2литра топла вода и 60мл.олио.
Включваме котлона на най-силната степен (при мен-на 6) и щом заври,намаляваме огъня на половина (3 степен) като варим така 20мин - за това време лещата трябва да е леко омекнала.Ако не е,увеличаваме времето.
Добавяме нарязаните на филийки скилидки чесън,доливаме 700/800мл.гореща вода и увеличим котлона на 6,като трябва да открехнем капака за да не кипне.Така варим 10мин.
Овкусяваме с чубрицата и едрата сол и оставяме да поври още около 8/10мин отново с открехнат капак.

За запръжката:

1/4 от  лука,който използваме за лещата
80мл.олио
1с.л.червен пипер

Запържваме в олиото лука леко да порозовее,дърпаме от котлона,като продължаваме да го бъркаме,за да не прегори от горещото олио и като спадне леко температурата,добавяме червения пипер.Изсипваме веднага в горещата леща и дърпаме от котлона. 

След като се охлади лещата поръсваме с пресен магданоз.
Не е грешно да поднесем с домашно филе от свински врат.




Да ви е сладко!