сряда, 2 март 2016 г.

ЛЕЩА



Най-напред искам да кажа, че готвенето на варива зависи от сорта, но понякога колкото и да се стараем резултатът не е това, което сме очаквали. Тайната на хубавият боб и леща е към края на варенето да увеличим котлона и да поври на силен огън. По този начин варивата отделят нишестето си и имаме хубава плътна чорбичка. Някой добавят брашно за уплътняване, защото когато сервираме в чинията виждаме че около боба или лещата чорбата се отделя като вода.

Продукти:

500гр. леща
1 глава лук - 100гр.
2 моркова - 100гр.
60мл. олио
5 скилидки чесън
1с.л. чубрица
16гр. едра сол

Начин на приготвяне:

Почистената леща, поставяме в голяма цедка и измиваме хубаво под течаща вода.

Лукът нарязваме на ситно. 

В касерола наливаме 80мл. олио и добавяме 1/4 от нарязания лук - той ще ни е нужен за запръжката. По този начин лука се запазва свеж докато лещата се свари, не си играем после да го режем, а и олиото пречи да се натрапва миризмата на лук.
Морковите нарязваме на кубчета.



В тенджера слагаме лещата, лука, морковите, 60мл.олио и заливаме със студена вода, така че лещата да е покрита с вода някъде около 4 пръста.
Включваме котлона на най-силната степен (при мен - на 6) и щом заври, намаляваме огъня наполовина (3 степен) като варим така 20 минути - за това време лещата трябва да е омекнала.
Добавяме нарязаните на филийки скилидки чесън, овкусяваме със сол, чубрица и ако е ни е много гъста лещата доливаме гореща вода. Увеличаваме котлона на 6, като трябва да открехнем капака за да не кипне. Така варим 4 -5 минути, като през това време на другия котлон подготвяме запръжката.


За запръжката:

1/4 от  лука
80мл. олио
1с.л. червен пипер

Запържваме лука докато порозовее, дърпаме от котлона като продължаваме да бъркаме за да не ни прегори лука и след 5-6 секунди, щом спадне леко температурата, добавяме червения пипер. Разбъркваме хубаво и веднага изсипваме запръжката в горещата леща. Отстраняваме тенджерата от котлона. 


Поднасяме лещата поръсена с пресен магданоз.
Не е грешно да поднесем с домашно филе от свински врат.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар