сряда, 2 март 2016 г.

АГНЕСА



 Продукти за блата:
6 белтъка
300гр.захар 
185гр.масло
195гр.брашно
180гр.смлени на едро орехи

За крема:
6 жълтъка
150гр.захар
ванилия 

За поръсване:
Настърган шоколад

*Може да си приготвим шоколадов ганаш,с който да залеем студения сладкиш.

*Аз изчаках леко да се охлади и поръсих с шоколадови стърготини,които нежно се разтопиха.
Начин на приготвяне:


Разбиваме белтъците със захарта на пухкав крем,добавяме мекото масло като разбиваме още малко докато се усвои,брашното заедно с орехите и разбъркваме с бъркалките при изключен миксер.Получаваме леко гъсто тесто. 


Аз съм използвала тавичка с диаметър 28см,която намазах леко с масло.
Заглаждаме сместа добре и печем в загрята фурна на 170 градуса за 20 минути.Не трябва да препичаме,блата трябва да остане пухкав.За всеки случа проверяваме по познатия начин-до суха клечка. 


Докато се извършва печенето,разбиваме жълтъците със захарта на крем.

Щом блата е изпечен,изваждаме го от фурната,изсипваме отгоре яйчения крем и връщаме отново във фурната.Запичаме около 5мин.до бледо розов цвят.

 Поръсваме топлия сладкиш с шоколадовите стърготини,които нежно се разтопяват.







 Добър апетит!