събота, 28 март 2015 г.

Миди със скариди и ориз

Морско настроение в чиния или както казват испанците - паеля.Приготвянето на рецептата е моя интерпретация и нямам претенции за испанската технология,а и нямам нито открит огън,нито дърва от рожков.  
След като си купим мидите, трябва да отстраним мустачето като го дръпнем в посока към широката част на мидата.Мидите,които са отворени или счупени трябва да се изхвърлят.Ако по черупката има малки пясъчни образувания ги изстъргваме с помощта на чаена лъжичка.Става много лесно и много бързо.Изплакваме ги под течаща вода и ги слагаме в тенджера на котлона.Не добавяме вода, защото щом се загреят,мидите отделят собствен сок.

От топлината черупките бързо се отварят,не е нужно дълго готвене,разбъркваме няколко пъти и щом всички се отворят дърпаме ги от котлона и изваждаме с решетъчна лъжица.Прецеждаме и запазваме отделилият се сок.


Скаридите,които използвах са замразени.Оставете ги да се отпуснат на стайна температура.
Ще ни трябва хубав пушен луканков колбас.
И още:
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
1 пилешко бульонче
1 равна суп.лъж.черен пипер
черен пипер на вкус
магданоз
200гр.ориз
половин стрък пресен чесън

В тенджера със зехтин (олио) запържваме за малко една голяма глава лук,нарязана на ситно.Добавяме един морков и една червена чушка нарязани на кубчета.Разбъркваме три,четири пъти и добавяме 200 гр. предварително измит и отцеден ориз.Пържим за кратко ориза, слагаме червения пипер и заливаме с 400мл.вода,в която сме разтворили едно кубче пилешки бульон.Сол не слагаме ,защото в бульона има,а и саламът е солен.Щом заври прибавяме пушения луканков колбас нарязан на ивички и оставяме да къкри на умерен огън.Когато водата изври слагаме мидите, скаридите, пресния чесън нарязан на ситно и започваме да доливаме от мидения бульон по малко,докато ориза се свари.Не бъркаме много за да не се разкашка ориза.
Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и магданоз  и сервираме с резенче лимон.  

Налейте си чаша бяло вино.
Добър апетит и морско настроение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар