200гр. кристална захар + 3суп.лъж.вода
или ако искаме по-малко карамел
120гр.захар + 3 суп.лъж.вода.
В йенски съд сипваме захарта и водата, и
разбъркваме да се намокри цялата захарта. Слагаме на котлона (за
ориентиране- моят е със 6 степени-аз включвам на 5),не бъркаме,само
наблюдаваме захарта и щом започне да променя цвета си в светло кафяво на
няколко места,вдигаме от котлона и с кръгови движения въртим съда,като разклащаме захарта (правим
го по часовниковата стрелка или обратно, както ни е удобно). Виждаме че
цялата захар започва да се карамелизира.Връщаме за две,три секунди на
котлона и изсипваме във формичките,в които ще печем карамела.Удобното
на йената е,че дръжките не се нагряват и щом карамела е готов, много
лесно се разпределя.
Ето това е момента,в който трябва да вдигнем карамела от котлона и да разклащаме докато цялата захар се карамелизира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар