събота, 28 март 2015 г.

Как се карамелизира захар

200гр. кристална захар + 3суп.лъж.вода

или ако искаме по-малко карамел 

120гр.захар + 3 суп.лъж.вода. 

В йенски съд сипваме захарта и водата, и разбъркваме да се намокри цялата захарта. Слагаме на котлона (за ориентиране- моят е със 6 степени-аз включвам на 5),не бъркаме,само наблюдаваме захарта и щом започне да променя цвета си в светло кафяво на няколко места,вдигаме от котлона и с кръгови движения въртим съда,като разклащаме захарта (правим го по часовниковата стрелка или обратно, както ни е удобно). Виждаме че цялата захар започва да се карамелизира.Връщаме за две,три секунди на котлона и изсипваме във формичките,в които ще печем карамела.Удобното на йената е,че дръжките не се нагряват и  щом карамела е готов,  много лесно се разпределя.

Ето това е момента,в който трябва да вдигнем карамела от котлона и да разклащаме докато цялата захар се карамелизира.