понеделник, 30 март 2015 г.

ОБЪРНАТА БАНИЦА



  Продукти:
1 пакет кори за баница - 500гр.(използвах "Фамилия")
50гр. масло +50гр.олио
  Смес:
1/2 кофичка кисело мляко 
1 бакпулвер
3 яйца
сирене
  За заливката:
2 яйца
250мл газирана вода

Начин на работа:
Разтопяваме кравето масло на водна баня,дърпаме от котлона   и добавяме към него олиото.
Приготвяме си тавичка с размери 30см.
В купа сипваме киселото мляко,добавяме бакпулвера,разбъркваме с лъжица и слагаме трите яйца.Разбиваме за кратко с бъркалка и прибавяме натрошеното сирене (количеството му е според предпочитанията ни).

От тази смес слагаме по 1ч. лъж.на 5/6 места на дъното на тавичката,за да залепне баницата и да не падне при обръщането.
Всяка кора преди да я поставим,леко я намачкваме с ръце.

Редим първата кора - да не забравим да я намачкваме леко,капваме от мазнината на няколко места.
Втора кора - разпределяме от сместа на няколко места,капки мазнина.
Трета кора- мазнина.
Четвърта кора - смес и мазнина и така докато свършат корите.
Отгоре завършваме с две кори.
Накратко: на всеки ред мазнина,а сместа е през ред.


С нож правим прорези на баницата,като се стараем да достигнем до най-долната кора.

Разбиваме с бъркалка двете яйца и добавяме газираната вода като продължаваме леко разбиването (можем да го направите в същата купа в която е била сместа).

Заливаме баницата,разтръскваме леко да попие навсякъде и оставяме така за 5 минути.
По желание поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса на най-долното ниво на фурната за 40 минути.Аз пека с горно и долно печене + вентилатор.
След като извадим баницата от фурната обръщаме върху три купички и покриваме с кърпа.Изчакваме да се задуши за 15 минути и сервираме.



Добър апетит!