вторник, 24 март 2015 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С КРОАСАНИ


Този крем карамел се приготвя във формата за кекс.   
Нужни са ни:
 

3 броя кроасани с течен шоколад
1 литър прясно мляко
8 яйца (може и със 6 яйца)

180гр.захар
ванилия


 * Много е важно да преценим размера на формата. Ако нямаме голяма можем да направим млечната смес от :

180гр.захар
4 яйца
650мл.прясно мляко
1 ванилия


Начин на работа:

Изсипваме млякото и захарта в тенджерка (аз използвам алуминиева,защото в нея млякото не загаря),включваме котлона и започваме да бъркаме докато се разтвори.Много е важно след като захарта се е разтворила,веднага да дръпнем от котлона.Разбиваме яйцата с бъркалка и ги добавяме към млякото.Не използваме миксер,защото се образува много пяна.Ако се притеснявате за яйцата трябва да знаете ,че няма да се пресекът ,защото млякото не е горещо,а леко топло.Задължително прецеждаме сместа.

Сега се захващаме с карамела,а той става много,много лесно.
ЗА КАРАМЕЛА - 200гр.захар + 3 суп.лъж.вода

В йенски съд сипваме захарта и водата, и разбъркваме да се намокри цялата захарта. Слагаме на котлона (за ориентиране- моят е със 6 степени-аз включвам на 5),не бъркаме,само наблюдаваме захарта и щом започне да променя цвета си в светло кафяво на няколко места,вдигаме от котлона и с кръгови движения въртим съда,като разклащаме захарта (правим го по часовниковата стрелка или обратно, както ни е удобно)виж ТУК. Виждаме че цялата захар започва да се карамелизира.Връщаме за две,три секунди на котлона и изсипваме във формата в която ще печем.Отгоре нареждаме кроасаните.Удобното на йената е,че дръжките не се нагряват и  щом карамела е готов,  много лесно се разпределя.Щом изсипем млечната смес те ще изплуват отгоре,но това не трябва да ни притеснява.

Печем на водна баня на 150 градуса за един час на средното ниво на фурната.Програмата която използвам е с горно и долно печене + вентилатор. 


Оставяме да се охлади и прибираме в хладилника.Ако имаме търпение оставяме за едно денонощие, а на сутринта правим кафето и подслаждаме деня си.
Преди поднасяне обръщаме върху чиния за торта.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар