- Изключително вкусни са тези сармички.Стават лесно и бързо , когато се правят с любов , както и с всяко нещо. Днес ги приготвих за моята дъщеря,която ги обожава.
- Аз ги варя в тенджера под налягане. Щом заврат, намалявам котлона (от 6 степен - на 4степен ) и варя 20 минути.Веднага охлаждам тенджерата под течаща вода и изваждам сармичките.
- Могат да се подредят в тавичка , да се добави малко от водичката ,в която сме ги варили (няколко супени лъжици) и да запечем .
200 гр. лозови листа
1 голяма глава лук
500гр.свинска кайма
130гр.ориз
1 пресен домат нарязан на ситно
1 морков настърган на фино
1к.лъж.сол
1к.лъж.черен пипер
1ч.лъж.червен пипер
1ч.лъж.кимион
1ч.лъж.чубрица
Приготвяне:
Запържваме лука в малко олио за кратко - около минута, дърпаме от котлона и добавяме каймата.Бъркаме с лъжица и притискаме да се натроши каймата , след което връщаме на огъня и запържваме докато каймата си смени цвета. Слагаме измитият и отцеден ориз , разбъркваме и прибавяме домата и моркова. Овкусяваме с подправките и оставяме да се охлади.
Листата които използвам са консервирани и след като ги отворих изплакнах за малко под студена течаща вода.Изстисках да се отцедят хубаво и са готови за навиване. Лъскавата част на листа се поставя от долната страна. Слагаме от сместа и завиваме стегнато.
На дъното на тенджерата под налягане слагаме няколко от листата и върху тях нареждаме сармичките.
Аз сложих една по-дълбока дуралексова чиния с дъното на чинията нагоре и долях вода около 1 см. над ръба на чинията. Самото дъно на чинията остава сухо.
Върху нея наредих сармите. Поръсваме с червен пипер и тънка струйка олио.Отгоре подреждаме втори ред и отново червен пипер и олио.
След като завряха намалих котлона и варих 20 минути.
Готовите сарми подреждаме в тавичка.
Запичането е по желание.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар