сряда, 17 май 2017 г.

КАЧАМАК С ХРУПКАВА КОРИЧКА

Продукти:
1чаша царевичен грис за Качамак-150гр.
5чаши вода (използваме същата чаша)
30гр.краве масло
1к.л.чубрица
60гр.настъргано на ситно сирене
малко сол на вкус 

Още:
тавичка с диаметър 22см.
малко брашно за овалване
олио за пържене


Начин на приготвяне:
В малка тенджерка сипваме 3 чаши вода,добавяме маслото и слагаме на котлона да заврат.
Дърпаме от котлона и добавяме качамака на тънка струйка,като бъркаме постоянно с дървена лъжица,за да не се образуват бучки.Прибавяме чубрицата.
Връщаме на котлона и варим при непрекъснато бъркане,докато се сгъсти.Сипваме още една чаша топла вода и продължаваме да готвим,докато водата се поеме и се сгъсти.
Накрая сипваме последната чаша с топла вода.Бъркаме и варим до получаване на пухкава,кремообразна смес.Отстраняваме от котлона,прибавяме сиренето и разбъркваме да се обединят.
Намазваме дъното и страните на тавичка с олио.Изсипваме качамака и заглаждаме с лъжица.Оставяме да се охлади хубаво.
Обръщаме тавичката върху дървена дъска и нарязваме качамака на четири,а всяка четвъртина на три равни.Така получаваме 12 триъгълника.
Овалваме всяко парче от всичките му страни в малко брашно и пържим в съд с малко мазнина до златист цвят.
Аз поднесох с постни лозови сармички,но можем да си го хапнем с пресни домати,сирене,маслини.


Добър апетит!