четвъртък, 11 май 2017 г.

ЛИМОНОВО ПИЛЕ С МАСЛИНИ


                                                                             източник →от тук
Нужните продукти:
8/10 бутчета 
сол 
смлян черен пипер
малко зехтин за намазване

Още:
шепа маслини

За лимоновият сос:
135мл. прясно изцеден лимонов сок - 3 лимона
1с.л.винен оцет - аз нямах и сложих ябълков
135мл.зехтин (шарлан)
4-5с.л. бяло вино (50мл.)
1пълна чаена лъжица мед
малко сол
прясно смлян черен пипер
4 скилидки чесън 
1/2ч.л. сушена мащерка или 3-4 клонки прясна


Начин на приготвяне:
Включваме грила на фурната на 250⁰С (горен реотан без вентилатор).
Измиваме пилешките бутчета и ги подсушаваме.
Нареждаме ги в тавичка,покрита с готварска хартия,поръсваме със сол и смлян черен пипер,поливаме със струйка зехтин,и объркваме.

Поставяме тавичката с пилето в най-горната част на фурната-директно под грила и запичаме за 15 минути.Обръщаме бутчетата и запичаме за още 15 минути.
Отстраняваме хартията,като изсипваме месото заедно със отделилия се сос в тавичката и добавяме маслините.

В купа смесваме всички съставки за лимоновия сос.Опитваме и ако е нужно посоляваме още малко.Заливаме пилето и печем на второ ниво отгоре на долу при 220⁰С  за 20минути.Аз използвах програма грил с вентилатор.


Поръсваме с прясна мащерка или магданоз и сервираме.Сосчето е много вкусно и няма как да не си отчупим парче хляб,да си топваме и хапваме вкусно,вкусно.

Добър апетит!