събота, 20 май 2017 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ



Сезона на ягодите е в разгара си и колкото,и да си похапваме пресни ягоди,друго си е някак си,да се подсладим с едно парченце торта.Исках лека,плодова торта,без сметана и крема сирене и заложих само на заквасената сметана.Получи се чудесен десерт,който макар и дългото обяснение,се приготвя много бързо и лесно.

Продукти за блата:
200гр.бисквити
10гр.натурално какао
160гр.краве масло

Плодове:
1кг. ягоди

Продукти за парфето:
500гр.заквасена сметана - на стайна температура (аз използвах на "Боженци")
80гр.пудра захар
ягоди - останалото количество пасирани и прецедни
1 пакетче желатин на "Dr.Oetker"
6с.л.вода

За ягодовата заливка:
45 броя ягоди с приблизително еднакъв размер
170гр.пасирани и прецедени ягоди 
4-5 с.л конфитюр от ягоди-прецеден
1с.л.пудра захар
4гр.желатин на "Dr.Oetker"
4с.л.вода
Форма с падащ ринг с диаметър 22см.

Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите в блендер и ги смесваме с какаото.
Разтопяваме маслото на водна баня и го добавяме към бисквитите,като разбъркваме хубаво.Изсипваме сместа във формата и с лъжица заглаждаме така ,че да получим равномерен слой.Оставяме настрана.

В чаша слагаме 1 пакетче желатин,доливаме с 6с.л вода и оставяме да набъбне.
Едно пакетче желатина от 10гр.на  "Dr.Oetker" е за 500гр.течност.Ако използваме друга марка,хубаво е да прочетем описанието,защото има желатин предназначен за 300гр. течност.

Почистваме ягодите от дръжките и изплакваме под течаща вода.
Заделяме си 45 ягоди с почти еднакъв размер,които ще наредим най-отгоре на тортата и ги поставяме върху домакинска хартия да се отцедят от водата.
Другите ягоди пасираме с блендер.За да отстраним семките на ягодите,с лъжица ги претриваме през фина цедка (сито).
Заделяме си 170гр.от ягодовия сос за заливката.Останалото количество ще добавим към сметаната.

В дълбока купа смесваме сметаната и пудрата захар.
В касерола слагаме останалото количество ягодов сос и загряваме на котлона,колкото да се появи пара.Изключваме котлона,прибавяме набъбналия желатин и разбъркваме да се разтвори.Прибавяме към сметаната и бъркаме с лъжица,докато видим,че крема започва леко да се сгъстява.Изсипваме го върху бисквитения блат и слагаме формата в хладилника за 2-3 часа да се стегне парфето.


Приготвяне на заливката:
В чаша слагаме 4гр.желатин,заливаме го с 4с.л.вода  и оставяме да набъбне.
В касерола смесваме ягодовия сос (170гр.),5с.л.конфитюр от ягоди (прецеден да няма семки),1с.л.пудра захар и целите ягоди (45броя). Слагаме на котлона,като бъркаме постоянно.Щом започне да се вдига пара,изключваме котлона и добавяме набъбналия желатин.Разбъркваме да се разтвори и оставяме настрана да се охлади.За по-бързо можем да поставим касеролката в друг съд с лед-охлажда се почти веднага и започва леко да се сгъстява.
Изваждаме формата от хладилника и започваме да подреждаме целите ягоди.С лъжица поливаме от соса,като запълваме разстоянието между тях.
Аз отстраних ринга при изваждането от хладилника и по този начин оставих да се стече малко от желирания сос отстрани на тортата.
Отново връщаме в хладилника за 1час.


Добър апетит!