петък, 26 май 2017 г.

ШАРЕН КЕКС



Продукти :
4 яйца
330гр.захар
100мл.олио
200гр. кисело мляко + 1равна к.л.хлебна сода +1ч.л.оцет
350гр.брашно (пресято-1 път) +1 бакпулвер
по желание -орехови ядки


Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се бият с миксер до пухкав крем (да утроят обема си).
Добавя се олиото на тънка струя,шупналото кисело мляко и по малко от брашното - лъжица по лъжица.
През цялото време се бърка с миксера без да се спира. 
Отделя се една част за оцветяване с какао.
Изсипва се жълтата смес  в намаслена форма,отгоре кафявата - може да се разбърка с шиш или вилица за да се получат шарки  и се пече в предварително загрята фурна на 180градуса.

Ако фурната има отделен  долен и горен реотан - най-напред се пече само от долу,докато бухне кекса и стигне до ръба на формата. После се изключва долният реотан и се пече само отгоре, докато се получи хубава кафява коричка. През цялото време на печене фурната не се отваря.



Кексът може да се изпече и на програма за торти - долен и горен реотан с вентилатор.Пак става много сполучлив на 160⁰С. Проверява се с дървено шишче за готовност.




Добър апетит!