Продукти:
4 яйца
330гр.захар
100мл.олио
200гр.
кисело мляко + 1равна к.л.хлебна сода +1ч.л.оцет
350гр.брашно
(пресято-1 път) +1 бакпулвер
по желание -орехови ядки
по желание -орехови ядки
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се бият с миксер до пухкав крем (да утроят обема си).
Добавя се олиото на тънка струя,шупналото кисело мляко и по малко от брашното - лъжица по лъжица.
През цялото време се бърка с миксера без да се спира.
Отделя се една част за оцветяване с какао.
Изсипва се жълтата смес в намаслена форма,отгоре кафявата - може да се разбърка с шиш или вилица за да се получат шарки и се пече в предварително загрята фурна на 180градуса.
Ако фурната има отделен долен и горен реотан - най-напред се пече само от долу, докато бухне кекса и стигне до ръба на формата. После се изключва долният реотан и се пече само отгоре, докато се получи хубава кафява коричка. През цялото време на печене фурната не се отваря.
Кексът може да се изпече и на програма за торти - долен и горен реотан с вентилатор на 160⁰С.
Проверява се с дървено шишче за готовност.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар