неделя, 28 май 2017 г.

ТУТМАНИК ПО ОВЧАРСКИ




                                           източник - от тук
Изключително бърз за приготвяне е този тутманик,който аз за себе си кръстих "Содена питка със сирене".Колкото и пъти да съм опитвала,трудна и непостижима работа за мен,е содената питка.Старание.Усилия.Желание? - много.Накрая всичко е провал и резултата завършва в кофата.След като попаднах на тази рецепта,за кой ли път вече се доверявам на невероятните рецепти на Таня,това е моята содена питка.Записвам си я така и нека някой ме попита:" Можеш ли да правиш содена питка?"Разбира се,че мога!Питката е мекичка,с чудесна хрупкава коричка отдолу и много и подхожда прясна мащерка.


Ето и нужните продукти:
3яйца 
100гр.овче кисело мляко
1/2ч.л.сода за хляб 300гр.брашно
1/2ч.л.сол
200гр.овче сирене (може и с краве,но нали е по "овчарски") 
100мл.олио
по желание- семена за поръсване (бял и черен сусам)

Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 170⁰С + вентилатор.Печем в най-долната част на фурната за около 30-35минути.

Подготвяме си тавичка с размери 22-25см. и я покриваме с готварска хартия,като оставяме краищата леко да стърчат,за да можем лесно и бързо да извадим нашия овчарски тутманик.

В купа,с помощта на кухненска тел разбиваме 2 цели яйца + 1 белтък.Жълтъкът на третото яйце заделяме за намазване на тутманика. 

В киселото мляко слагаме содата и оставяме да кипне.

Пресяваме брашното в малка тавичка,добавяме солта, натрошеното сирене и разбъркваме с лъжица.Правим кладенче по средата и изсипваме млякото,олиото и яйцата.
Разбъркваме всичко с лъжица,докато се събере на топка.Тестото е леко лепнещо и за да го преместим по-лесно в тавичката за печене го захващаме с набрашнени ръце.
С четка,намазваме тутманика с отделения жълтък,който сме разбъркали с няколко капки олио.
Поръсваме със семена и печем до златисто.

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар