сряда, 24 май 2017 г.

ТАРТАЛЕТИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ЧЕРЕШИ


Сезонът на черешите е и веднага ми изникна в съзнанието вкусно маслено тесто,пълно с крем ванилия,и всичко това гарнирано с череши.

Тези тарталети са неустоимо вкусни.Блатът е хрупкав и в същото време с мек маслен вкус,кремът е копринено нежен,а черешите със сладко-киселия си вкус и поднесени със сметана,са просто изкушение за небцето.  


Нужните продукти за тестото:
180гр.брашно
80гр.пудра захар
80гр.краве масло-студено
1ванилия
настъргана кора на 1/2 лимон

3с.л.вода 

От това количество тесто се получават шест тарталети,но зависи от размера на формичките.
Смесваме всички продукти без водата в блендера и размесваме за кратко-до получаване на брашнени трохи.Добавяме водата и дооформяме тестото с ръце.Оставяме в хладилника за 30 минути и през това време се захващаме с крема.

Кремът е напълно достатъчен за шест тарталети и дори ми остана,и напълних две порцеланови чашки.


Продукти за крема:
300мл.прясно мляко
3 жълтъка
50гр.кристална захар
1 пълна супена лъжица царевично нишесте-15гр.
1 ванилия

50гр.краве масло

В купа смесваме всички продукти без маслото и ги разбиваме с телена бъркалка.Приготвяме си съд,в който ще варим крема и прецеждаме сместа директно в него.Така няма да има бучки и ще получим идеално гладък крем.Това,което е останало в цедката,претриваме с лъжица-лесно и бързо.Варим крема на средна мощност на котлона,като бъркаме постоянно с телена бъркалка.Щом кремът се сгъсти,изключваме котлона,добавяме маслото,и бъркаме докато се разтопи маслото.Оставяме настрани да се охлажда.

Изваждаме тестото от хладилника,разделяме го на 6 равни части и оформяме тарталетите.Връщаме ги отново в хладилника за 5-10минути.
Включваме фурната на 190⁰С-аз изпекох тарталетите на 170⁰С+ вентилатор.Преди да ги сложим да се пекат,набождаме дъното на всяка тарталета с вилица.Печем до златисто и оставяме да се охладят.
С помощта на лъжица,напълваме тарталетите с ваниловия крем.


За гарниране:
40 броя череши
1/3 пакетче желатин
3 с.л.вода
листенца мента

В чаша слагаме желатина с водата и оставяме да набъбне.
През това време махаме костилките на черешите и ги слагаме в чиния.
Разтваряме желатина на водна баня (не трябва да завира) и щом се втечни,поливаме с лъжица върху черешите,като ги объркваме.Не изсипваме цялото количество желатин,а толкова,че да се намокрят всички.Това ще ги запази свежи.
Подреждаме черешите върху крема и с шприц оформяме сметанова розичка.

За сметановите розички:
Използвах сметанов крем на "Dr.Oetker" и малко сладкарска сметана.С миксер разбих 1/3 крем (16гр.) с 50мл.прясно мляко (студено) до сгъстяване.Добавих малко сладкарска сметана (2-3 с.л.) и продължих да разбивам.Получи се много лек сметанов крем,без вкуса да натъртва на гъста сметана.

Забождаме листенца мента.
Оставяме за няколко часа на хладно и после сладко,сладко си ги хапваме.


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар