вторник, 23 май 2017 г.

РИЗОТО С ГЪБИ ШИЙТАКЕ И ПАРМЕДЖАНО

Ризотото е традиционно италианско ястие,особено популярно в Северна Италия.Най-известен е оризът "Арбарио",който има най-дълги зърна.При варене той бързо достига степента „ал денте“ без да се слепва. 
 „Виалоне“ има по-дребни зърна и е много популярен в областта Венето.При варенето зърната остават цели,но все пак достатъчно меки и не сухи.
„Карнароли“ е първокачествен ориз,отглеждан основно около Пиемонт.Той също не се разварява,има много специфичен вкус,който се комбинира отлично с останалите съставки.Този вид ориз поема много вода.Освен за ризото,е подходящ за приготвянето на оризови салати.  
Днес ризото се предлага в почти всеки ресторант,но какво по-хубаво от това да си го приготвим в къщи,като имаме пред вид,че отнема около 30минути.Добре е да го сготвим,точно преди сервиране,защото е вкусно топло предястие.Смята се,че приготвянето на ризото е много сложно,но това не е точно така.Трябва да стоим до него докато се готви,да го разбъркваме и да доливаме бульона на части до сваряването му.Накрая получаваме ризото с чудесна кремообразна структора.



Нужните продукти:
1глава лук
3с.л.зехтин / олио
1ч.ч.ризото "Arborio"-200гр. (използвах Арборио на "Крина")
1ч.вино -200мл.
1ч.пилешки бульон-200мл.(1кубче разтворих в 2ч.ч.топла вода)
1/2ч.вино + 1/2ч.пилешки бульон-общо 200мл.
1ч.л.сол
1-2 скилидки чесън

200гр.гъби шийтаке
2с.л.масло
1с.л.зехтин 
сол 
смлян черен пипер
сол
черен пипер

За поръсване:
настърган пармезан
пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме гъбите.
Без да ги мием,нарязваме гъбите на филийки (аз не махам пънчетата) и в тиган с незалепващо покритие ги запържваме с малко зехтин и масло.Пържим на силен огън като ги разбъркваме постоянно.Хубаво е да не слагаме цялото количество наведнъж,а да ги изпържим на два пъти.След като добият хубав кехлибарен цвят,посоляваме,поръсваме с черен пипер и разбъркваме да се овкусят.Оставяме настрана и се заемаме с ризотото.

Гъбите са много ароматни и ако не сте ги опитвали досега,просто ще се влюбите във вкуса им.
Освен всичко това тази гъба е изключително полезни и не напразно са я наричали "Императорска".В дълбока древност,по времето на императорската династията Мин,официално се превръща в гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини.Всички набрани гъби отивали в императорския двор.Тогава гъбата не е била никак известна сред масовото общество.Гъбата шийтаке е взела името си от „ший” – кестен и „таке” – дърво,и означава „гъба,която расте върху кестен”.В действителност тя расте и върху клен,габър и дъб.В България също се отглежда и едно от местата е село Телиш.

Приготвяне на ризотото:
В дълбок съд с незлепващо покритие слагаме зехтина и ситно нарязания лук и задушаваме на слаб огън.След като лукът омекне,добавяме ризотото (без да го мием),увеличаваме силата на огъня и запържваме за 30/40секунди.Сипваме 1чаша вино,намаляваме котлона на средна степен и готвим докато се изпари виното,като от време на разбъркваме.Прибавяме 1ч.топъл пилешки бульон,малко сол и продължаваме разбърквайки,да варим до поемането на течността от ризотото.Накрая наливаме в чашата вино до половината,допълваме я с бульона,прибавяме към ориза,слагаме чесъна нарязан на дребно и оставяме да се абсорбира,като 2-3 минути преди края,изключваме котлона.

Сервираме  ризотото в чиния,отгоре подреждаме гъбите и поръсваме с пресен магданоз и настърган пармезан.


 Добър апетит!