Преди да започнете приготвянето на тортата,извадете маскарпонето,крема сиренето и яйцата от хладилника.За да се получи крема нужно е маскарпонето и крема сиренето да са със стайна температура.В противен случай,желатина ще стегне бързо и крема ще остане на бучки.
Ако обичате торти с повече крем,то това е вашата торта.За бисквитения блат използвах един пакет бисквити от 200гр. и затова увеличих и количеството на маслото.
Нужна ни е форма с диаметър 24 см. с подвижен ринг.
Нужните продукти:
За бисквитеният блат:
200гр.бисквити с шоколадова глазура Digestive
1 чаена лъжичка нескафе на прах
80гр. масло
За блатовете от бишкоти:
240мл. кафе еспресо
4с.л. вино Марсала,или някакъв кафеен ликьор
1 малък пакет бишкоти, 2 Х 12 броя
За крема :
12 грама (3 равни чаени лъжички) желатин
60 милилитра (4 супени лъжици) вода
5 големи яйчни жълтъци,на стайна температура
135 грама
захар
45 милилитра вода 500 грама маскарпоне
225 грама крема сирене (аз използвах "Филаделфия")
3 супени лъжици вино Марсала или друг кафеен ликьор
250 милилитра добре изстудена млечна сметана
1 супена лъжица пудра захар
За декорация:
300мл.
добре изстудена,неподсладена
сметана
½ чаена
лъжичка нескафе на прах40 грама (4 супени лъжици) пудра захар
1 стабилизатор за сметана (по желание-аз добавих за да съм сигурна,че сметаната ще се запази твърда)
шоколадов ганаш
какао за поръсване
Начин на приготвяне на най-долния блат:
Слагаме бисквитите и кафето в блендера и ги смиламе на фини трохи.Разтопяваме маслото на водна баня и го добавяме към бисквитите.
Разбъркваме хубаво и разпределяме сместа равномерно по дъното на формата,като притискаме и заглаждаме.
Оставяме блата на хладно или в хладилника за да стегне.
За напояването на бишкотите:
Сега е ред да направим еспресото.Към готовото кафе слагаме виното и захарта,разбъркваме и оставяме настрана да се охлади.
Приготвяне на крема:
В чаша слагаме желатина и го заливаме със 60мл.студена вода.Оставяме го настрана да набъбне .
В дълбока купа разбиваме жълтъците (за около 3-4мин.), докато увеличат размера си и станат на пухкав крем.
В малка тенджерка слагаме захарта с 45мл.вода на котлона.Варим до гъст сироп.За да сме сигурни за гъстотата,измерваме температурата с термометър-тя трябва да е достигнала 118°.При липса на такъв можем да проверим,като в чаша с вода капнем капка от сиропа.Тя трябва да остане на топче,а не да се разлее.
Внимавайте със сиропа,много е горещ.
Готовият сироп започваме да добавяме на тънка струйка към яйцата,като намаляваме скоростта на миксера.От разбиването ще стане лек и пухкав.Оставяме на стайна температура да се охлади за 10 минути.
Разтопяваме желатина на водна баня и го прибавяме към крема.Разбиваме за кратко с миксера,колкото да се разпредели равномерно.
В купа смесваме маскарпонето,крема сиренето и виното и ги разбъркваме добре с лъжица или телена бъркалка.Прибавяме ги на 3-4 пъти към яйчения крем,като разбъркваме с лъжица или силиконова шпатула.
В купа разбиваме сметаната с пудрата захарта до твърди връхчета.Прибавяме я към крема и разбъркваме добре,за да се получим хубав и гладък крем.
Сглобяване на тортата:
Заделяме 1чаена чаша от крема за измазване на тортата най-отгоре.
Върху бисквитения блат изсипваме половината крем.
Натопяваме една по една всяка бишкота в кафето,като не задържаме,а веднага я вадим и подреждаме върху крема.
Отгоре разпределяме останалия крем.
Отново ред напоени бишкоти.
Най-отгоре заглаждаме тортата със заделения крем.
Оставяме в хладилника за една нощ.
Декорация:
Разбиваме сметаната с кафето,захарта и стабилизатора на гъст крем.Слагаме я в сладкарски пош и украсяваме по желание.
За шоколадовия ганаш затопляме 70мл.сметана на котлона,без да завира.Дърпаме я от котлона и добавяме 70гр.шоколад,начупен на парченца.Разбъркваме леко да се разтопи и оставяме да се охлади.С помощта на лъжица сипваме по периферията на тортата,като оставяме да се свлече надолу и образува капка.
Най-отгоре поръсваме тортата с тъмно какао.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар