петък, 15 юли 2016 г.

ЛУЧНИК


Много вкусен и ароматен лучник,и се приготвя лесно.

Продукти за тестото:
240мл.топла вода
20гр.прясна мая
450гр.брашно
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар

Плънка:
4 големи глави лук
2 връзки пресен лук
сол
олио
125гр.моцарела
4 чаени лъжици майонеза

За намазване:
краве масло
олио



Начин на приготвяне: 
Нарязваме на ситно главите лук и ги запържваме в олио,докато омекнат.Посоляваме,добавяме нарязания пресен лук,разбъркваме и дърпаме от котлона.Разделяме количеството на четири части.

Моцарелата нарязваме на шайби и разделяме на две части.

Смесваме маята със захарта и 1супена лъжица брашно и я заливаме с половината количество топла вода.Оставяме я да шупне.
Брашното смесваме със солта,сипваме втасалата мая,останалата топла вода и замесваме меко нелепнещо тесто.
Разделяме го на 5 равни части и всяка разточваме на тънка кора-около 1-2 милиметра.

Покриваме тавичка с готварска хартия,която намасляваме с олио.

Слагаме първата кора.Намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме първата част от лука.




Отгоре поставяме втората кора.Разпределяме втората част от лука и нареждаме половината моцарела.





Покриваме с третата кора,разпределяме третата част от лука и останалата моцарела.





Слагаме  четвъртата кора,намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме четвъртата част от лука.

Отгоре покриваме с петата кора.Намазваме я с олио и нарязваме на парчета.

Оставяме лучника да втаса докато увеличи двойно обема си.Върху всяко парче слагаме малко масло и печем в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор,за около час.


Щом се изпече лучника,покриваме с кърпа да се задуши и омекне.Запазва се мекичък и на следващия ден,ако остане разбира се.


Добър апетит!