Продукти за тестото:
240мл. топла вода
20гр. прясна мая - или 11гр. суха мая
450гр. брашно
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
Плънка:
4 големи глави лук
2 връзки пресен лук
сол
олио
125гр. моцарела
4 чаени лъжици майонеза
За намазване:
краве масло
олио
Начин на приготвяне:
Сипваме един пръст олио в тенджера, добавяме нарязаните глави лук, посоляваме и включваме котлона на максимална степен. Веднага щом започне да цвърчи, намаляваме на 1-ва степен котлона и оставяме така под капак за 15/20 минути докато лука омекне и се задуши. Добавяме нарязания пресен лук, разбъркваме и дърпаме от котлона. Разделяме количеството на четири части.
Моцарелата нарязваме на шайби и после всяка шайба разделяме на половина.
Смесваме маята със захарта и 1 супена лъжица брашно, и я заливаме с половината количество топла вода. Оставяме я да шупне.
Брашното смесваме със солта, сипваме втасалата мая, останалата топла вода и замесваме меко нелепнещо тесто.
Разделяме го на 5 равни части и всяка разточваме на тънка кора-около 1-2 милиметра.
Покриваме тавичката с готварска хартия.
Слагаме първата кора. Намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме първата част от лука.
Отгоре поставяме втората кора. Разпределяме втората част от лука и нареждаме половината моцарела.
Покриваме с третата кора, разпределяме третата част от лука и останалата моцарела.
Слагаме четвъртата кора, намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме четвъртата част от лука.
Отгоре покриваме с петата кора. Намазваме я с олио и нарязваме на парчета.
Оставяме лучника да втаса докато увеличи двойно обема си. Върху всяко парче слагаме малко масло и печем в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около час.
Щом се изпече лучника, покриваме с кърпа да се задуши и омекне. Запазва се мекичък и на следващия ден, ако остане разбира се.
Няма коментари:
Публикуване на коментар