петък, 15 юли 2016 г.

ЛУЧНИК


Много вкусен и ароматен лучник, и се приготвя лесно.

Продукти за тестото:
240мл. топла вода
20гр. прясна мая - или 11гр. суха мая
450гр. брашно
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар

Плънка:
4 големи глави лук
2 връзки пресен лук
сол
олио
125гр. моцарела
4 чаени лъжици майонеза

За намазване:
краве масло
олио



Начин на приготвяне: 
Сипваме един пръст олио в тенджера, добавяме нарязаните глави лук, посоляваме и включваме котлона на максимална степен. Веднага щом започне да цвърчи, намаляваме на 1-ва степен котлона и оставяме така под капак за 15/20 минути докато лука омекне и се задуши. Добавяме нарязания пресен лук, разбъркваме и дърпаме от котлона. Разделяме количеството на четири части.

Моцарелата нарязваме на шайби и после всяка шайба разделяме на половина.

Смесваме маята със захарта и 1 супена лъжица брашно, и я заливаме с половината количество топла вода. Оставяме я да шупне.

Брашното смесваме със солта, сипваме втасалата мая, останалата топла вода и замесваме меко нелепнещо тесто.
Разделяме го на 5 равни части и всяка разточваме на тънка кора-около 1-2 милиметра.

Покриваме тавичката с готварска хартия.

Слагаме първата кора. Намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме първата част от лука.




Отгоре поставяме втората кора. Разпределяме втората част от лука и нареждаме половината моцарела.





Покриваме с третата кора, разпределяме третата част от лука и останалата моцарела.





Слагаме четвъртата кора, намазваме я с 2 чаени лъжици майонеза и разпределяме четвъртата част от лука.

Отгоре покриваме с петата кора. Намазваме я с олио и нарязваме на парчета.

Оставяме лучника да втаса докато увеличи двойно обема си. Върху всяко парче слагаме малко масло и печем в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около час.


Щом се изпече лучника, покриваме с кърпа да се задуши и омекне. Запазва се мекичък и на следващия ден, ако остане разбира се.


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар