петък, 22 юли 2016 г.

ПАНИ ВАЛЕВСКА




Преди да започнем тортата е хубаво да си набавим пресни плодове-къпини,малини,боровинки.Сега е сезона,в който ги има и можем да направим тази вкусна торта.Естествено може да сложим и замразени,но друго си е с пресни.


Използвала съм тавичка с размери 26см./36см. като изпекох един блат,който после разделих на две равни части.Разбира се вие можете да ползвате по-малка тавичка и да изпечете на два пъти блата.Важно е,ако печете два блата да не разбивате всичките белтъци за меренга наведнъж,защото докато се пече първият блат,останалите белтъци в купата ще се втечнят.Направете първо крема и оставете да се охлажда,като от време на време го разбърквате с бъркалка,за да не хване коричка.


Продукти за крема:
500мл. прясно мляко 
6 жълтъка
2 супени лъжици с връх - брашно
2 супени лъжици с връх - царевично нишесте
100гр.кристална захар
2 ванилии
200гр.краве масло

В купа смесваме брашното,нишестето и жълтъците,и ги разреждаме с част от прясното мляко -да получим рядка каша.

В тенджерка слагаме останалото мляко на котлона и го включваме на средна мощност (от 6 степени-при мен на 3 степен).

Прецеждаме сместа директно върху млякото,за да получим гладък крем без бучки,добавяме захарта и ванилията и варим за 10 минути.Изключваме котлона и оставяме крема върху топлата плоча, слагаме маслото и бъркаме докато се разтопи. 
За да не хване коричка нашият крем,от време на време го разбъркваме.

Подготвяме си тавичка и я покриваме с готварска хартия.

Продукти за бисквитения блат:
500гр.брашно
1 пакетче бакпулвер -11 грама
100гр.кристална захар
6 жълтъка
2 ванилии
200гр.масло-маслото не трябва да е разтопено,а да е студено


Смесваме всичко в тавичка и с ръце размесваме продуктите-получаваме брашнени трохи.
Изсипваме ги в тавичката(покрита с хартия) и с ръце притискаме да получим блат.
Отгоре нареждаме плодовете.Те са според вкуса и предпочитанията ни разбира се - аз използвах три вида.


Плодове:
25 броя къпини
25 броя малини
20 броя боровинки 
Включваме фурната на 150 градуса с вентилатор и се заемаме с меренга.

Продукти за меренга:
6 белтъка
200гр.кристална захар
2 ванилии (есенция)
1супена лъжица с връх царевично нишесте 

Разбиваме белтъците с миксер за кратко и започваме да добавяме по малко захарта като продължаваме разбиването до хубав сняг,но не прекалено твърд. 

Добавяме ванилията и нишестето и разбиваме още малко.Получаваме много хубав гъст и пухкав крем.

С лъжица внимателно го разпределяме върху плодовете и леко заглаждаме.


Слагаме във предварително загрятата фурна и изпичаме за 30 минути. 

Оставяме блата да се охлади и разрязваме на две части.
Нареждаме първия блат. 



Нанасяме крема върху първия блат,като си оставяме малка част от него,за да измажем отгоре тортата.
Върху крема слагаме втория блат.Покриваме тънък слой крем,поръсваме с кокосови стърготини и прибираме в хладилника за едно денонощие. 



Добър апетит!