Преди да започнем тортата е хубаво да си набавим пресни плодове-къпини,малини,боровинки.Сега е сезона,в който ги има и можем да направим тази вкусна торта.Естествено може да сложим и замразени,но друго си е с пресни.
Използвала съм тавичка с размери 26см./36см. като изпекох един блат,който после разделих на две равни части.Разбира се вие можете да ползвате по-малка тавичка и да изпечете на два пъти блата.Важно е,ако печете два блата да не разбивате всичките белтъци за меренга наведнъж,защото докато се пече първият блат,останалите белтъци в купата ще се втечнят.Направете първо крема и оставете да се охлажда,като от време на време го разбърквате с бъркалка,за да не хване коричка.
Продукти за крема:
500мл. прясно мляко
6 жълтъка
2 супени лъжици с връх - брашно
2 супени лъжици с връх - царевично нишесте
100гр.кристална захар
2 ванилии
200гр.краве масло
В купа смесваме брашното,нишестето и жълтъците,и ги разреждаме с част от прясното мляко -да получим рядка каша.
В тенджерка слагаме останалото мляко на котлона и го включваме на средна мощност (от 6 степени-при мен на 3 степен).
Прецеждаме сместа директно върху млякото,за да получим гладък крем без бучки,добавяме захарта и ванилията и варим за 10 минути.Изключваме котлона и оставяме крема върху топлата плоча, слагаме маслото и бъркаме докато се разтопи.
За да не хване коричка нашият крем,от време на време го разбъркваме.
Подготвяме си тавичка и я покриваме с готварска хартия.
Продукти за бисквитения блат:
500гр.брашно
1 пакетче бакпулвер -11 грама
100гр.кристална захар
6 жълтъка
2 ванилии
200гр.масло-маслото не трябва да е разтопено,а да е студено
Смесваме всичко в тавичка и с ръце размесваме продуктите-получаваме брашнени трохи.
Изсипваме ги в тавичката(покрита с хартия) и с ръце притискаме да получим блат.
Отгоре нареждаме плодовете.Те са според вкуса и предпочитанията ни разбира се - аз използвах три вида.
Плодове:
25 броя къпини
25 броя малини
20 броя боровинки
Включваме фурната на 150 градуса с вентилатор и се заемаме с меренга.
Продукти за меренга:
6 белтъка
200гр.кристална захар
2 ванилии (есенция)
1супена лъжица с връх царевично нишесте
Разбиваме белтъците с миксер за кратко и започваме да добавяме по малко захарта като продължаваме разбиването до хубав сняг,но не прекалено твърд.
Добавяме ванилията и нишестето и разбиваме още малко.Получаваме много хубав гъст и пухкав крем.
С лъжица внимателно го разпределяме върху плодовете и леко заглаждаме.
Оставяме блата да се охлади и разрязваме на две части.
Нареждаме първия блат.
Нанасяме крема върху първия блат,като си оставяме малка част от него,за да измажем отгоре тортата.
Върху крема слагаме втория блат.Покриваме тънък слой крем,поръсваме с кокосови стърготини и прибираме в хладилника за едно денонощие.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар