петък, 29 юли 2016 г.

СИРОПИРАНА ТОРТА С ПОРТОКАЛИ И КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ



Продукти за блата:
200гр. масло
300гр. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
200гр.смлени бадеми
4 яйца
100гр.брашно
1 бакпулвер-10гр.
щипка сол


Продукти за сиропа:
200мл.сок от портокал (2 броя)
100гр.пудра захар 

Продукти за шоколадовата заливка:
100гр.тъмен шоколад (65%)
75гр.масло
1супена лъжица портокалов сок

Продукти за портокаловите корички:
Кората на 2 портокала
50мл.вода -за изваряване
50мл.вода + 50гр.пудра захар
кристална захар за овалване





























Начин на приготвяне:
Хубаво е най-напред да си приготвим портокаловите корички.С нож обелваме кората на двата портокала,като се стараем да не захващаме от бялата част.Нарязваме ги на ленти и ги кипваме с 50мл.вода за минутка.Водата ще премахне горчивия вкус от корите.Щом водата заври отстраняваме ги от котлона и прецеждаме.
Смесваме ги с равни количества вода и захар и отново варим за минутка.Прецеждаме ги и веднага ги овалваме в кристална захар.Оставяме ги да изсъхнат.

Приготвяне на блата:
Разбиваме маслото и захарта с миксер.Добавяме 1/2 от бадемите,кората на портокала,яйцата и разбиваме до хомогенна смес.
Слагаме другата 1/2 от бадемите,брашното смесено с бакпулвера и солта.Разбъркваме цялата смес с лъжица.

Покриваме дъното на форма с подвижно дъно(диаметър 28см.) с готварска хартия,а стените намазваме с масло.Изсипваме цялата смес и печем на 140 градуса.
Оставяме леко да се охлади.

Приготвяне на сиропа:
През това време в касерола смесваме сока на 2 портокала(200мл.) със 100гр.пудра захар.Разбъркваме докато заври и варим 1минута.
Заливаме топла торта с топъл сироп-поема се идеално.Оставяме да се охлади.

Приготвяне за шоколадовата заливка:
Стопяваме на водна баня шоколада и маслото заедно.Разбъркваме и добавяме портокаловия сок.
Заливаме тортата,като оставяме да потече и отстрани.
Охлаждаме в хладилника за няколко часа.Украсяваме с портокалови корички и кокосови стърготини.   






Добър апетит!