вторник, 13 декември 2016 г.

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ СЪРМИ С ОРИЗ И ГЪБИ





Понеже е Коледни пости 
и не само,
защото е вкусно и здравословно.





Нужните продукти :
50мл.олио
1глава лук
100гр. праз
300гр.ориз
500гр.гъби-печурки
сол на вкус
1/2ч.л.смлян черен пипер
1/2ч.л смлян кимион
2ч.л.червен пипер
2ч.л.чубрица 
200мл.вода 

и още:
червен пипер за поръсване
6 дафинови листа
олио 
зърна черен пипер
400мл.зелева чорба за варенето на сармите

Начин на приготвяне:
В тенджера с олио,добавяме ситно нарязания лук и праз.Включваме на 2 степен котлона и оставяме под капак да се задушават зеленчуците до омекване.


Добавяме измития и отцеден ориз,запържваме за 1-2 минути.


Прибавяме нарязаните гъби и пържим още 2-3 минути.

Слагаме подправките,наливаме водата и щом заври,разбъркваме и изключваме котлона.Оставяме под капак,като от време на време разбъркваме.
През това време се захващаме с оформянето на зелевите листа и изрязването на дебелата жилка по средата.При мен се получиха 28 броя сарми със среден размер-така,че ще са ни нужни около 30 зелеви листа.
Покриваме дъното на тенджера под налягане с два-три цели зелеви листа -аз слагам изрязаните и неизползвани части.


Във всеки лист слагаме по една пълна супена лъжица с връх от сместа,завиваме и редим в тенджерата.Щом първият ред е готов,поръсваме с червен пипер,няколко дафинови листа,зърна черен пипер и струйка олио.


Отгоре нареждаме втори ред със сарми и пак червен пипер,дафинов лист,черен пипер и олио.
Покриваме сармите с чиния и наливаме 400мл.зелева чорба.Ако е много солена-200мл.чорба и 200мл.вода.
Затваряме с капака и включваме на 6 степен котлона.
Щом заври,намаляваме на 3 степен и варим за 50минути.


Добър апетит!