вторник, 13 декември 2016 г.

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ СЪРМИ С ОРИЗ И ГЪБИ





Понеже е Коледни пости 
и не само,
защото е вкусно и здравословно.





Нужните продукти :
листа от кисело зеле
50мл.олио
1глава лук
100гр. праз
300гр.ориз
500гр.гъби-печурки
сол на вкус
1/2ч.л.смлян черен пипер
1/2ч.л смлян кимион
2ч.л.червен пипер
2ч.л.чубрица 
200мл.вода 

и още:
червен пипер за поръсване
6 дафинови листа
олио 
зърна черен пипер
400мл.зелева чорба за варенето на сармите

Начин на приготвяне:
В тенджера с олио добавяме ситно нарязания лук и праз. Включваме на 2 степен котлона и оставяме под капак да се задушат зеленчуците до омекване.


Добавяме измития и отцеден ориз, и запържваме за 1-2 минути.


Прибавяме нарязаните гъби и пържим още 2-3 минути.

Слагаме подправките, наливаме водата и щом заври, разбъркваме и изключваме котлона. Оставяме под капак, като от време на време разбъркваме.

През това време се захващаме с оформянето на зелевите листа и изрязването на дебелата жилка по средата. При мен се получиха 28 броя сарми със среден размер.
Покриваме дъното на тенджера под налягане с няколко цели зелеви листа - аз слагам изрязаните и неизползвани части.


Във всеки лист слагаме по една пълна супена лъжица с връх от сместа, завиваме и редим в тенджерата. Щом първият ред е готов, поръсваме с червен пипер, няколко дафинови листа, зърна черен пипер и струйка олио.


Отгоре нареждаме втори ред със сарми и пак червен пипер, дафинов лист, черен пипер и олио.
Покриваме сармите с чиния и наливаме 400мл. зелева чорба. Ако е много солена - 200мл.чорба и 200мл.вода.
Затваряме с капака и включваме на 6 степен котлона.
Щом заври, намаляваме на 3 степен и варим за 50минути.


Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар