вторник, 27 декември 2016 г.

СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ



Постите свършиха и нямах търпение да си сготвя тази класика.И не само класика,ами направо приказка.Толкова любимо и ъммм... вкусно.Ако обичате кисело зеле опитайте рецептата и няма да съжалявате.Снимките направих на следващия ден,та ориза "поизпи"малко вкусната чорбичка,но както ви казах,нямах търпение да се сготви и няма да ви казвам какво се случи с домашен хляб,люта чушка и чаша червено вино.


Ето и нужните продукти:
1,200гр.свинско месо за готвене
1700гр./1800гр.нарязано кисело зеле-1 средна зелка
1глава лук
50гр.праз
100гр.ориз
малко луканка (домашна ако има)-25/50гр.-но може и без нея
250мл.бяло вино-аз сложих бял мускат
100мл.зелева чорба 
100мл.вода
Подправки:
малко сол
смлян черен пипер
червен пипер
3 броя дафинов лист
черен пипер на зърна
чубрица
За запръжката:
1/2 глава лук или малко праз-15гр.
олио
червен пипер

Тази вкусотия приготвих в тенджерата под налягане.Ако нямате ще трябва да удължите времето за готвене.

Нарежете си зелето и го сложете в тенджерата под налягане.


В тенджера с незалепващо покритие,сложете олио,колкото да се покрие дъното и запържете месото от всички страни - да се запечата и соковете да останат вътре.Разбира се това не е никак задължително и може да се прескочи тази стъпка,но аз отдадох цялото си внимание на това месце.
Извадете го в отделен съд,поръсете го мнооого леко със сол,смлян черен пипер и червен пипер (в луканката,ако ще слагате има сол,а пък и зеленцето е соленко).


В същата мазнина,в която сме пържили месото слагаме ситно нарязания лук и праз и оставяме на 2 степен на котлона да си се задушават.Разбъркваме няколко пъти и наблюдаваме какво се случва,ако трябва намаляваме на 1 степен.


Щом омекне лука,добавяме измитият и отцеден ориз и пържим 1 минута.Слагаме малко червен пипер,разбъркваме и изсипваме при зелето.


Добавяме луканката нарязана на дребно,овкусеното свинско месо,няколко дафинови листа,черен пипер на зърна,чубрица,виното и разбъркваме.


Затваряме капака и слагаме на пълна мощност на котлона-при мен на 6 степен.Щом се вдигне клапана,намаляваме на 3 степен и готвим за 30-35 минути,като последните 5 минути намаляваме на 2 степен.
Налага се да отворим тенджерата за да видим какво се случва.Това става най-лесно и най-бързо,като сложим горещата тенджера в мивката и пуснем студена вода да облива капака.След 20 секунди налягането спада и се отваря.
Сега или захлюпваме тенджерата с една тавичка и обръщаме, или просто изсипваме с лъжица яденето в тавичка-моята е с диаметър 33см. и височина 5см.

Включваме фурната да загрява на горен реотан+вентилатор на 220 градуса и преместваме скарата на 2-ро ниво от горно на долу.

През това време в тенджерката която използвахме досега сипваме олио да се покрие дъното и добавяме 1/2 глава лук или праз да се запържи леко - аз използвах праз.
Дърпаме от котлона,слагаме червен пипер,разбъркваме и поливаме навсякъде върху зелето и месото в тавичката.
Е,сега вече го пъхаме във фурната и чакаме да се получи един хубав загар.



При сервиране поръсваме леко с чубрица.


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар