вторник, 27 декември 2016 г.

ИСТИНСКИ ДОМАШЕН ХЛЯБ

Много вкусен и мек хляб,просто душичка с хубава,тънка коричка,а на всичкото отгоре се приготвя и лесно.

Ето и рецептата и начина,по който го приготвих аз. 
Нужните продукти:
2ч.ч.топла вода-400мл.
1 пакетче суха мая от 11гр. + още 1ч.л.суха мая
4с.л.захар
1с.л.сол
2с.л.олио
приблизително 6ч.ч. брашно - 840гр.

В тавичка сипваме топлата вода-да не е гореща,а като си потопим пръста да я усещаме като нашата телесна температура-35/36 градуса.
Добавяме маята,захарта,солта и олиото и разбъркваме с бъркалка да се разтвори захарта.


Слагаме 1ч.ч. брашно и бъркаме с бъркалката докато брашното се поеме и няма бучки.


Отново добавяме 1ч.ч.брашно и бъркаме.


Така,докато получим гъста каша и ни е трудно да работим с бъркалката.


Продължаваме да добавяме брашно и месим върху набрашнен плот с ръце,за да получим гладко и нелепнещо тесто.При мен от брашното ми остана 100грама-значи съм използвала 740грама.
Важно е тестото да е меко и да не лепне.
Разделяме го на 2 равни части,покриваме го с кърпа и оставяме да си почине за 15 минути.


Приготвяме си тавичка покрита с готварска хартия и леко намазана с олио.Включваме фурната на 35 градуса с горно и долно печене + вентилатор.

Разточваме върху набрашнен плот едната част във формата на елипса или кръг.Навиваме на руло,като двата края леко ги подгъваме.По същия начин оформяме и другото тесто.




Нареждаме ги в тавичката,правим няколко разреза и поставяме в леко топлата фурна да втасат и увеличат обема си - за около 15-20 минути.Щом това се случи увеличаваме градусите на 160 и изпичаме до готовност. 
Оставяме хляба за 30 мин.да се охлади и го завиваме с кърпа.


Направете си този хляб и си го хапнете с наслада и удоволствие.


Добър апетит!