Понеже е пости и не само,защото е вкусно и здравословно.
Нужните продукти:
400гр.леща
1 глава стар лук
2 щипки канела на прах
3 щипки черен пипер
3 щипки кориандър на прах
3 щипки кимион на прах
1 кафена лъжичка сол
пресен магданоз
100гр.брашно-тип 500
1бакпулвер-10гр.
може да се сложи малко вода,ако сместа е много гъста
сусам за овалване
300мл.олио за пържене
*По същия начин приготвяме и-кюфтета от нахут.
Начин на приготвяне:
Накисваме лещата в студена вода за 8-10часа.Можем да я сложим от вечерта и на сутринта да отцедим водата и да я приберем в купа с капак в хладилника.Или да си приготвим цялата смес с подправките и да изпържим на маслена баня 10-15 минути преди сервиране - стават много бързо.Щом са готови,кюфтетата се вдигат отгоре на повърхността-също както мекиците.
Лещата не се вари.Така както е сурова се смила заедно с лука разрязан на четири,в блендера.
Към получената смес добавяме подправките и брашното смесено с бакпулвера.
Разбъркваме всичко с лъжица и с ръце оформяме кюфтенцата,с големина на орех.
Овалваме в сусам и пържим в маслена баня в касерола с диаметър 16см.
Поднасяме със салата или сос от кисело мляко,зехтин,копър и чесън.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар