вторник, 27 декември 2016 г.

БАКЛАВА ИЗТОЧНА ПРИКАЗКА



Доста се зачудих каква ще да е тази баклава без сироп,ама викам си ще я пробвам.И за да не хабя продукти ще я направя половин доза,че най-ми се свидят орехите.Ако и вие като мен се колебаете,да знаете,че дъщеря ми много я хареса и като се има пред вид произхода на баклавата,в типичен език  възклинка: "Ъ-ъъ чок татлъ,машаллах!!!"


Та като казвам,че направих половин доза,искам да отбележа и размера на иенската тавичка-14/24см.
Използвах 8 кори и всяка разрязах на две,за да се съберат и получих 16 броя.

И така ето продукти за 1/2 доза:
8 кори за баница-230гр.
90гр.краве масло 
1ч.ч.сурови почистени орехи-100гр.
1ч.л.канела
3 белтъка
200гр.захар

И още:
1 жълтък
1с.л.мед
смлени орехи за поръсване


Начин на приготвяне:
1).Слагаме орехите в блендер и ги смиламе.Към тях добавяме канелата.

2).Разбиваме белтъците със захарта на гъст сняг.Добавяме орехите с канелата и разбъркваме да се обединят-може да разбием за кратко на 1 степен с миксера.Крема трябва да разделим на 4 части-може и мислено да го направим за да не цапаме чашки.


3).Разтопяваме маслото на водна баня.

4).Разрязваме корите на две.

5).Намазваме с масло дъното на тавичката.

6).Слагаме първата кора и я намазваме с масло.
7).Слагаме втората кора и пак с масло.

8).Слагаме третата кора и отново масло. 

9).Отгоре разпределяме първата част от крема.


10).Отново следват три кори,като всяка мажем с масло.

11).Втората част от крема.

12).Тук сложих 4-ри кори(ако искате сложете три) и пак между всяка мажем с масло.

13).Третата част от крема.

14).Пак три кори и масло.

15).Четвъртата част от крема.

16).Отново кора,масло,кора масло,кора.Последната кора не се маже с масло!

17).Подпъхваме краищата на корите надолу към тавичката, разрязваме  с нож баклавата и намзваме последната кора с разбит жълтък.


18).Слагаме да се пече в предварително леко загрята фурна,увеличаваме температурата на 160+ вентилатор и запичаме до хубав кехлибарен загар. 


19).Готовата баклава намазваме с мед и поръсваме със смлени орехи.



Добър апетит!