вторник, 27 декември 2016 г.

БАКЛАВА ИЗТОЧНА ПРИКАЗКА



Доста се зачудих каква ще да е тази баклава без сироп, ама викам си ще я пробвам. И за да не хабя продукти ще я направя половин доза, че най ми се свидят орехите. Ако и вие като мен се колебаете, да знаете, че дъщеря ми много я хареса и като се има пред вид произхода на баклавата, възклинка: "Ъъъ чок татлъ, машаллах!!!"


Та като казвам, че направих половин доза, искам да отбележа и размера на иенската тавичка - 14/24см.
Използвах 8 кори и всяка разрязах на две за да се съберат в тавичката ми и така получих 16 броя.

  Продукти за 1/2 доза:
8 кори за баница - 230гр.
90гр.краве масло 
1ч.ч.орехови ядки - 100гр.
1ч.л.канела
3 белтъка
200гр.захар

И още:
1 жълтък
1с.л.мед
смлени орехи за поръсване


Начин на приготвяне:
 Смиламе орехите и към тях добавяме канелата.

Разбиваме белтъците със захарта на гъст сняг. Добавяме орехите с канелата и разбъркваме да се обединят - може да разбием за кратко с миксера на най-ниската степен. Разделяме крема на четири равни части.

Разтопяваме маслото на водна баня.  

Намазваме с масло дъното на тавичката.

Слагаме първата кора и я намазваме с масло. 

Слагаме втората кора и пак с масло.

Слагаме третата кора и отново масло. 

Отгоре разпределяме първата част от крема.


Отново следват три кори, като всяка мажем с масло.

Втората част от крема.

Продължаваме така с останалите кори и крема.

След като сложим четвъртата част от крема, отново кора - масло, кора - масло, кора. Последната кора не се маже с масло!

Подпъхваме краищата на корите надолу към тавичката, разрязваме с нож баклавата и намазваме последната кора с разбит жълтък.


Слагаме да се пече в предварително леко загрята фурна, увеличаваме температурата на 160°C + вентилатор и запичаме до хубав кехлибарен загар. 


Готовата баклава намазваме с мед и поръсваме със смлени орехи.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар