сряда, 14 декември 2016 г.

СЛАДКИ БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ФУРМИ И СУСАМОВ ТАХАН



                                              източник - от тук
Оформих сладките като бонбони и трябва да ви кажа, че са чудесни на вкус и няма да е пресилено, ако си призная, че се пристрастих към вкуса им.
Когато ги направих за първи път, част от тъмния пълнеж ми остана, затова втория път удвоих количеството на светлата основа и глазурата, и давам рецептата с промяна. Първия път запекох кашуто, но днес нещо се разсеях и го смлях сурово без да съм го накисвала във вода. Въпреки това, станаха много вкусни, но ако решите запечете си ядките.



Светла основа
140 грама кашу
10 меки фурми без костилка -75гр.
4 супени лъжици разтопено кокосово масло - 35гр. (може да го замените с краве масло, ако не постите) 
2 ванилийки

Най-напред смиламе ядките в нутрибулет, след което добавяме останалите продукти и пасираме цялата смес.
Оформяме топчета, които леко притискаме с ръце.

При мен се получиха 26 броя.



Тъмен пълнеж: 
12 меки фурми без костилката - 100гр.
2 супени лъжици какао на прах - 15гр.
2 супени лъжици сусамов тахан - 35гр.
3 супени лъжици течен мед - 50гр. (или кленов сироп)

Смесваме всичко в купата на блендера и смиламе. 
За да работим по-лесно със сместа, можем да я оставим в камерата за 30 минути - няма опасност да замръзне.
После оформяме с ръце топчета, като гледаме да са с еднакъв размер като светлите. Ако си навлажним ръцете с вода, много лесно се оформят тъмните топчета.
Подреждаме ги върху готварска хартия, ако се наложи коригираме размера им така, че да получим 26 броя - толкова колкото сме направили от светлата основа.


Сега вече ги слагаме върху светлите, притискаме да се изравнят по размер и дооформяме.



Глазура: 
160 грама шоколад "Милка - екстра какао" или черен шоколад 
2 супена лъжица слънчогледово олио

За украса: 
смлени или половинки ядки кашу

Разтопяваме шоколада заедно с олиото на водна баня.
Подреждаме бонбоните върху решетка и с лъжица обливаме бонбоните с глазурата. Веднага поръсваме със смлените ядки и слагаме в хладилника или навън - все пак е зима, докато стегне шоколада. 




Непременно си направете тези бонбони за Коледните и Новогодишни празници и се насладете на вкуса им - много са вкусни.
Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар