сряда, 14 декември 2016 г.

СЛАДКИ БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ФУРМИ И СУСАМОВ ТАХАН




Чудесни бонбони,които открих при Fedora и напълно подходящи за Коледните пости.
Когато ги направих за първи път,част от тъмния пълнеж ми остана,затова втория път,удвоих количеството на светлата основа и глазурата,и давам рецептата с промяна.Първия път запекох кашуто,но днес нещо се разсеях и ги смлях сурови без да съм ги накисвала,както е дадено в рецептата.Получиха се и мисля,че това не се отрази на вкуса им.



Светла основа
140 грама печени ядки кашу (може и сурово, но трябва да е накиснато предварително няколко часа във вода)
10 меки фурми-75гр.
4 супени лъжици разтопено кокосово масло-35гр. (може да го замените с краве масло,ако не постите) 
2 ванилии

Слагаме продуктите в блендер и смиламе.
От получената смес оформяме топчета,които леко притискаме с ръце.Аз получих 26 броя.


Тъмен пълнеж: 
12 меки фурми - 100гр.
2 супени лъжици какао на прах - 15гр.
2 супени лъжици сусамов тахан - 35гр.
3 супени лъжици мед - 50гр. (или кленов сироп)

Смесваме всичко в купата на блендера и смиламе.За да работим по-лесно със сместа,можем да я оставим в камерата за 30 минути-няма опасност да замръзне.
Оформяме с ръце топчета,като гледаме да са с еднакъв размер.
Подреждаме ги върху готварска хартия и така,ако се наложи коригираме размера им така,че да получим 26 броя-толкова колкото сме направили от светлата основа.


Сега вече ги подреждаме върху светлите и притискаме да се изравнят по размер и дооформяме.



Глазура: 
160 грама шоколад "Милка- екстра какао" или черен шоколад 
2 супена лъжица слънчогледово олио

За украса: 
смлени или половинки ядки кашу

Разтопяваме шоколада заедно с олиото на водна баня.
Подреждаме бонбоните върху решетка и с лъжица обливаме бонбоните с глазурата.Веднага поръсваме със смлените ядки и слагаме в хладилника или навън - все пак е зима,докато стегне шоколада.



Непременно си направете тези бонбони за Коледните и Новогодишни празници и се насладете на вкуса им - много са вкусни.
Добър апетит!