сряда, 14 декември 2016 г.

СЛАДКИ БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ФУРМИ И СУСАМОВ ТАХАН



                                              източник - от тук
Оформих сладките като бонбони и трябва да ви кажа, че са чудесни на вкус и няма да е пресилено, ако си призная, че се пристрастих към вкуса им. Освен това за напълно подходящи за Коледните пости.
Когато ги направих за първи път, част от тъмния пълнеж ми остана, затова втория път удвоих количеството на светлата основа и глазурата, и давам рецептата с промяна. Първия път запекох кашуто, но днес нещо се разсеях и го смлях сурово без да съм го накисвала, както е дадено в рецептата. Получиха се и мисля, че това не се отрази на вкуса им, но все пак, ако решите да направите сладките, непременно си запечете ядките.



Светла основа
140 грама печени ядки кашу (може и сурово, но трябва да е накиснато предварително няколко часа във вода)
10 меки фурми без костилка -75гр.
4 супени лъжици разтопено кокосово масло-35гр. (може да го замените с краве масло, ако не постите) 
2 ванилии

Слагаме продуктите в блендера и смиламе.
От получената смес оформяме топчета,които леко притискаме с ръце.Аз получих 26 броя.



Тъмен пълнеж: 
12 меки фурми без костилката - 100гр.
2 супени лъжици какао на прах - 15гр.
2 супени лъжици сусамов тахан - 35гр.
3 супени лъжици течен мед - 50гр. (или кленов сироп)

Смесваме всичко в купата на блендера и смиламе. 
За да работим по-лесно със сместа, можем да я оставим в камерата за 30 минути - няма опасност да замръзне.
После оформяме с ръце топчета, като гледаме да са с еднакъв размер.Ако си навлажним ръцете с вода, много лесно се оформят тъмните топчета.
Подреждаме ги върху готварска хартия и така, ако се наложи коригираме размера им така, че да получим 26 броя - толкова колкото сме направили от светлата основа.


Сега вече ги подреждаме върху светлите и притискаме да се изравнят по размер, и дооформяме.



Глазура: 
160 грама шоколад "Милка - екстра какао" или черен шоколад 
2 супена лъжица слънчогледово олио

За украса: 
смлени или половинки ядки кашу

Разтопяваме шоколада заедно с олиото на водна баня.
Подреждаме бонбоните върху решетка и с лъжица обливаме бонбоните с глазурата.Веднага поръсваме със смлените ядки и слагаме в хладилника или навън - все пак е зима, докато стегне шоколада. 




Непременно си направете тези бонбони за Коледните и Новогодишни празници и се насладете на вкуса им - много са вкусни.
Добър апетит!