източник - от тук
Оформих сладките като бонбони и трябва да ви кажа, че са чудесни на вкус и няма да е пресилено, ако си призная, че се пристрастих към вкуса им.
Когато ги направих за първи път, част от тъмния пълнеж ми остана, затова втория път удвоих количеството на светлата основа и глазурата, и давам рецептата с промяна. Първия път запекох кашуто, но днес нещо се разсеях и го смлях сурово без да съм го накисвала във вода. Въпреки това, станаха много вкусни, но ако решите запечете си ядките.
Светла основа
140 грама кашу
10 меки фурми без костилка -75гр.
4 супени лъжици разтопено кокосово масло - 35гр. (може да го замените с краве масло, ако не постите)
2 ванилийки
Най-напред смиламе ядките в нутрибулет, след което добавяме останалите продукти и пасираме цялата смес.
Оформяме топчета, които леко притискаме с ръце.
При мен се получиха 26 броя.
Тъмен пълнеж:
12 меки фурми без костилката - 100гр.
2 супени лъжици какао на прах - 15гр.
2 супени лъжици сусамов тахан - 35гр.
3 супени лъжици течен мед - 50гр. (или кленов сироп)
Смесваме всичко в купата на блендера и смиламе.
За да работим по-лесно със сместа, можем да я оставим в камерата за 30 минути - няма опасност да замръзне.
После оформяме с ръце топчета, като гледаме да са с еднакъв размер като светлите. Ако си навлажним ръцете с вода, много лесно се оформят тъмните топчета.
Подреждаме ги върху готварска хартия, ако се наложи коригираме размера им така, че да получим 26 броя - толкова колкото сме направили от светлата основа.
Сега вече ги слагаме върху светлите, притискаме да се изравнят по размер и дооформяме.
Глазура:
160 грама шоколад "Милка - екстра какао" или черен шоколад
2 супена лъжица слънчогледово олио
За украса:
смлени или половинки ядки кашу
Разтопяваме шоколада заедно с олиото на водна баня.
Подреждаме бонбоните върху решетка и с лъжица обливаме бонбоните с глазурата. Веднага поръсваме със смлените ядки и слагаме в хладилника или навън - все пак е зима, докато стегне шоколада.
Непременно си направете тези бонбони за Коледните и Новогодишни празници и се насладете на вкуса им - много са вкусни.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар