вторник, 13 декември 2016 г.

ПОСТНИ ПИТКИ "ШИШАРКИ"





Понеже е Коледни пости 
и не само,
защото е вкусно и здравословно.




Рецептата за тези "шишарки" открих тук.Харесаха ми веднага щом ги видях и побързах с приготвянето.


Продукти за закваската:
4гр. суха мая или това е 1/2 супена лъжица мая
1ч.л.мед
60мл.топла вода

Смесваме всичко в малка купичка и оставяме на топло да шупне за 10-15 минути.

Продукти за твстото:
360гр.брашно
1ч.л.сол
2с.л.олио
120мл.топла вода 

В купа  смесваме брашното,солта,олиото и водата.
Добавяме шупналата мая и замесваме на ръка тесто,което месим 8-10 минути.
Поставяме тестото в намазана с олио купа,покриваме с фолио и оставяме на топло,докато удвои обема си.

Втасалото тесто се изважда от купата,удря се няколко пъти в плота и се разделя на 12 равни части-при мен се получиха по 45гр.Оформяме като шишарки-в долната част по-широки,а от другата като връх и се нареждат на намазан с олио плот.

За бланширането:
6 чаши вода 
2с.л.хлебна сода

Слагаме на котлона тенджера с водата и содата.Щом кипне потапяме всяка една питка,тя бързо изплува на повърхността (за около 30 секунди),изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка покрита с готварска хартия.
Още мокри ги нарязваме с ножица под наклон за да се получат връхчета.

Поръсваме с хималайска сол и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто-при мен за 10минути.



Добър апетит!