Понеже е Коледни пости
и не само,
защото е вкусно и здравословно.
Рецептата за тези "шишарки" открих тук.Харесаха ми веднага щом ги видях и побързах с приготвянето.
Продукти за закваската:
4гр. суха мая или това е 1/2 супена лъжица мая
1ч.л.мед
60мл.топла вода
Смесваме всичко в малка купичка и оставяме на топло да шупне за 10-15 минути.
Продукти за твстото:
360гр.брашно
1ч.л.сол
2с.л.олио
120мл.топла вода
В купа смесваме брашното,солта,олиото и водата.
Добавяме шупналата мая и замесваме на ръка тесто,което месим 8-10 минути.
Поставяме тестото в намазана с олио купа,покриваме с фолио и оставяме на топло,докато удвои обема си.
Втасалото тесто се изважда от купата,удря се няколко пъти в плота и се разделя на 12 равни части-при мен се получиха по 45гр.Оформяме като шишарки-в долната част по-широки,а от другата като връх и се нареждат на намазан с олио плот.
За бланширането:
6 чаши вода
2с.л.хлебна сода
Слагаме на котлона тенджера с водата и содата.Щом кипне потапяме всяка една питка,тя бързо изплува на повърхността (за около 30 секунди),изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка покрита с готварска хартия.
Още мокри ги нарязваме с ножица под наклон за да се получат връхчета.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар