четвъртък, 8 януари 2015 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ В 24-ЧАСОВА ПОРТОКАЛОВА МАРИНАТА



Приготвено по този начин пилето е много вкусно и като се има пред вид ,че трябва да престои в марината е много удобно да планираме печенето.Можем да го направим сутринта и да изпечем за вечеря.Зависи от времето с което разполагаме. Хубаво е да престои поне 12 часа в маринатата , или едната вечер мариноваме, другата печем.
Рецептата е взаимствана от Тук

Продукти:
1 плик за печене
4 бр.цели пилешки бутчета - или 1 пиле
сол
черен пипер

За маринатата:
Сокът на 1 портокал – около 6 суп.лъж.
100мл.зехтин
2суп.лъж.балсамов оцет
2ч.лъж.кимион*
6 скилидки чесън
малко сол

*Ако се колебаете за кимиона , защото го използваме предимно в кайма, слагайте без притеснение. После няма да се усеща, но ще е много вкусно.  

Преди печенето доливаме:
100мл.вода

Приготвяне:
Измиваме  бутчетата. Посоляваме ги , поръсваме с черен пипер и слагаме в  плика за печене.
Заливаме с маринатата.Чесънът може да се счука или, който не обича да го прибавим като го разрежем на две по дължина , и преди печене да го отстраним.

Затваряме плика и оставяме в хладилника за 24 часа. Преди печене отваряме плика , доливаме 100мл вода , завързваме и поставяме в тавичка.С тънка игла правим 2 дупчици на плика в горната част ,така че да не изтече маринатата и печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса  за 1час и 20 мин.

След това разрязваме плика и запичаме до златиста коричка, като обливаме пилето със соса.По-удобно е да го запечем като  изсипем в тавичката и отстраним плика. Да не забравим да обливаме със соса няколко пъти.

Гарнитурата е по желание.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар