Приготвено по този начин пилето е много вкусно и като се има пред вид ,че трябва да престои в марината е много удобно да планираме печенето.Можем да го направим сутринта и да изпечем за вечеря.Зависи от времето с което разполагаме. Хубаво е да престои поне 12 часа в маринатата , или едната вечер мариноваме, другата печем.
Рецептата е взаимствана от Тук
Продукти:
1 плик за печене
4 бр.цели пилешки бутчета - или 1 пиле
сол
черен пипер
За маринатата:
Сокът на 1 портокал – около 6 суп.лъж.
100мл.зехтин
2суп.лъж.балсамов
оцет
2ч.лъж.кимион*
6 скилидки
чесън
малко сол
*Ако се
колебаете за кимиона , защото го използваме предимно в кайма, слагайте без
притеснение. После няма да се усеща, но ще е много вкусно.
Преди печенето
доливаме:
100мл.вода
Приготвяне:
Измиваме бутчетата. Посоляваме ги , поръсваме с черен
пипер и слагаме в плика за печене.
Заливаме с
маринатата.Чесънът може да се счука или, който не обича да го прибавим като го
разрежем на две по дължина , и преди печене да го отстраним.
Затваряме
плика и оставяме в хладилника за 24 часа. Преди печене отваряме плика , доливаме 100мл
вода , завързваме и поставяме в тавичка.С тънка игла правим 2 дупчици на плика
в горната част ,така че да не изтече маринатата и печем в предварително нагрята
фурна на 200 градуса за 1час и 20 мин.
След това
разрязваме плика и запичаме до златиста коричка, като обливаме пилето със
соса.По-удобно е да го запечем като
изсипем в тавичката и отстраним плика. Да не забравим да обливаме със
соса няколко пъти.
Гарнитурата е по желание.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар