петък, 9 януари 2015 г.

ИРЛАНДСКИ КЕЙК С КАФЕ



Леко и приятно сладкишче за подслаждане по всяко време. Особено поднесено с кафе.
За рецептата се вдъхнових от Тук.


Необходимите  продукти:

За блата: 

110гр.масло
100гр.захар
2 яйца
120гр.брашно + 1 бакпулвер
3 ч.лъж. инстантно кафе + 3 суп.лъж топла вода
щипка сол
 
Разбиваме маслото със захарта до пухкав крем, добавяме яйцата,  брашното и разтвореното във водата кафе. 



 Изсипваме сместа във откопчаваща се форма покрита с готварска хартия.


Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса.Оставяме блата да се охлади върху решетка и приготвяме  сиропа и крема. 

За сиропирането на блата:

150 мл. кафе
1 суп.лъж.“Бейлис‘‘
1 суп. лъж. „ Марсала“
1 суп. лъж. захар

В топлото кафе слагаме захарта и бъркаме да се разтопи.Прибавяме уискито и виното.


За крема:

100мл. сладкарска сметана
125гр. маскарпоне
180гр. крема сирене „Филаделфия“
150гр.заквасена сметана
60гр. пудра захар
½ пакетче желатин
25гр.вода за желатина
20 мл. Бейлис или уиски

Разбиваме сладкарската сметана.
Желатина разтваряме във водата.
Смесваме останалите продукти, разбиваме за кратко  с миксер, добавяме сметаната и желатина.


Сглобяване на кейка:
   
Слагаме блата отново във формата(може и в тортена чиния) и поставяме откопчаващата се част. Напояваме блата с цялото количество сироп като го надупчваме с дървен шиш на няколко места.



Покриваме с крема, заглаждаме и оставяме в хладилника да стегне.

Можем да залеем с разтопен  на водна баня шоколад  със 70% съдържание на какао разреден с малко сладкарска сметана. Поставяме отново в хладилника . 


Отгоре поръсваме с крокант.Аз използвах натрошени бадеми.
 


Добър апетит!