Леко и приятно сладкишче за подслаждане по всяко време. Особено поднесено с кафе.
За рецептата се вдъхнових от Тук.
Необходимите продукти:
За блата:
110гр.масло
100гр.захар
2 яйца
120гр.брашно + 1 бакпулвер
3 ч.лъж. инстантно кафе + 3 суп.лъж топла вода
щипка сол
Изсипваме сместа във откопчаваща се форма покрита с готварска хартия.
Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса.Оставяме блата да се охлади върху решетка и приготвяме сиропа и крема.
150 мл. кафе
1 суп.лъж.“Бейлис‘‘
1 суп. лъж. „
Марсала“
1 суп. лъж. захар
В топлото кафе слагаме захарта и бъркаме да се разтопи.Прибавяме уискито и виното.
За крема:
100мл. сладкарска
сметана
125гр. маскарпоне
180гр. крема сирене
„Филаделфия“
150гр.заквасена
сметана
60гр. пудра захар
½ пакетче желатин
25гр.вода за желатина
20 мл. Бейлис или
уиски
Разбиваме сладкарската сметана.
Желатина разтваряме във водата.
Смесваме останалите продукти, разбиваме за кратко с миксер, добавяме сметаната и желатина.
Сглобяване на кейка:
Слагаме блата отново във формата(може и в тортена чиния) и поставяме откопчаващата се част. Напояваме блата с цялото количество сироп като го надупчваме с дървен шиш на няколко места.
Покриваме с крема, заглаждаме и оставяме в хладилника да стегне.
Можем да залеем с разтопен на водна баня шоколад със 70% съдържание на какао разреден с малко
сладкарска сметана. Поставяме отново в хладилника .
Няма коментари:
Публикуване на коментар