понеделник, 12 януари 2015 г.

Филе "Елена"



Обикновено това вкусно филе, се прави около Коледа, но трябва да се съобразим с външните температури. Хубаво е времето да е студено, но ако е влажно, както е в морските градове, моят съвет е следният:
Нареждаме  филетата на домакинска хартия и поставяме в хладилника за няколко дни. Студа ще ги поизсуши. После отново изнасяме да съхнат на открито.


Нужните продукти:
1 брой свинско филе - (рибица)

Саламура:
1 литър вода  и 250гр. едра сол.

Начин на приготвяне:
Поставяме месото в тесен и дълбок съд и го заливаме със соления разтвор. Покриваме с капак и изнасяме на студено място - на терасата.
По този начин филето престоява три дни, като от време на време го обръщаме. След като извадим месото от саламурата, подсушаваме го добре, режем на две или три по-малки парчета и всяко овалваме в подправки според вкуса ни.

Подправки:
червен пипер
черен пипер
чубрица
кориандър

Промушваме всяко парче с капронен конец (или канап) и закачаме да съхнат на проветриво място.



Добър апетит!