Продукти:
Картофи -1,5кг.
Лук - 1 глава (може и пресен лук )
Яйца - 2 броя
Чубрица - 2суп.лъж.
Пикантина - 2суп.лъж.
Пресен магданоз
Сирене
Черен пипер - смлян
Картофените кюфтенца са любими на доста хора , но изискват повече време и спокойствие за приготвянето им , а понякога и не се получават , затова реших да споделя моята рецепта.
Важно е да сварим картофите необелени. Оставяме ги леко да поизстинат, обелваме и смачкваме ръчно с вилица или с тази ръчна преса с дупчици.
Слевда овкусяването - глава лук нарязана на ситно ( аз този път сложих праз ), настъргано сиренце ,но може и да го намачкаме с вилица , яйце, магданоз ,чубрица, пикантина, смлян черен пипер.
Омесваме хубаво всичко и с намаслени в олио ръце оформяме кюфтенцата като топчета. Всяко потапяме в разбито яйце и пържим в олио. За да си запазят формата на топчета , трябва да ги изпържим в маслена баня ( аз използвах съд с по-малко дъно , така се получава по-висока маслена баня ).Кюфтенцата изпържени по този начин ( в маслена баня )стават малко по мазнички.
Друг път ги оформям с навлажнени, с вода ръце, овалвам в брашно и ги нареждам на тавичка. После само потапям в разбито яйце и пържа в тенджера с олио - не в маслена баня. Така получават формата на познатите ни кюфтета.
Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар