четвъртък, 1 януари 2015 г.

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА




Продукти:

Картофи -1,5кг.
Лук - 1 глава (може и пресен лук )
Яйца - 2 броя
Чубрица - 2суп.лъж.
Пикантина - 2суп.лъж.
Пресен магданоз
Сирене
Черен пипер - смлян



Картофените кюфтенца са любими на доста хора , но изискват повече време и спокойствие за приготвянето им  , а понякога и  не се  получават , затова реших да споделя моята рецепта.

Важно е да сварим картофите необелени. Оставяме ги леко да поизстинат, обелваме и смачкваме ръчно с вилица или с тази ръчна преса с дупчици.














Слевда овкусяването - глава лук нарязана на ситно ( аз този път сложих праз ), настъргано сиренце ,но може и да го намачкаме с вилица , яйце, магданоз ,чубрица, пикантина, смлян черен пипер.




  




                                                       

                                                          


                                   


Омесваме хубаво всичко и с намаслени в олио ръце оформяме кюфтенцата като топчета. Всяко потапяме в разбито яйце и пържим в олио. За да  си запазят формата на топчета , трябва да ги изпържим в маслена баня ( аз използвах съд с по-малко дъно , така се получава по-висока маслена баня ).Кюфтенцата изпържени по този начин ( в маслена баня )стават малко по мазнички.





Друг път ги оформям  с навлажнени, с вода ръце, овалвам в брашно и ги нареждам на тавичка. После само потапям в разбито яйце и пържа в тенджера с олио - не в маслена баня. Така получават формата на познатите ни  кюфтета.









Да ви е сладко !


Няма коментари:

Публикуване на коментар